Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 38 - Sport és spiritualitás

Keresztutak

Sport és spiritualitás

Novotny Zoltán előadása a Deák téren

Szinte önként kínálkozott a téma – sport és spiritualitás – a Deák téri gyülekezet szeptember 12-i szeretetvendégségére készülve, hiszen mindannyiunkban frissen élnek még az emlékek a nyári ötkarikás játékokkal kapcsolatban. Ugyancsak adódott az előadó személye is: az egyházközség presbiterétől, Novotny Zoltán sportszerkesztőtől, a Magyar Rádió stábjának szakmai vezetőjétől a hallgatóság első kézből kaphatott információkat, illetve – mintegy ráadásként – személyes hangú élménybeszámolót is.

Számos érdeklődő fiatal és idősebb sportrajongó látogatott el a Deák téren rendezett legutóbbi szeretetvendégségre ezen a szép őszi délutánon. Az előadó, Novotny Zoltán – a közösség presbitere – kétszeresen is otthon érezhette itt magát. Egyfelől ismerős volt a falak között, gazdag szakmai múltja miatt pedig otthonosan mozgott a témában is.

Színes és érdekes előadásában elsőként frappáns összefoglalót tartott az ötkarikás játékok eredetéről és újkori történetéről, majd személyes benyomásait és tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. Szavaiból érződött sport- és hivatásszeretete, valamint az olimpiai játékoknak, vagyis „az ember és ember közötti harc egyetlen elfogadható, egyetlen szép módjának”, az általa közvetített szellemiségnek a tisztelete is. A jelenlévőknek a doppingügyet is érintő kérdéseire válaszolva utalt arra: szomorú, hogy napjainkban egyre erősebb a teljesítménykényszer, és mindig akadnak, akik elfelejtik az olimpiai jelmondatot: „Nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos.”

GaZsu