Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 39 - Kőszegen is megérett az idő az aratásra

Egyházunk egy-két hete

Kőszegen is megérett az idő az aratásra

A „Magyarország ékszerdobozaként” ismert város, Kőszeg evangélikus templomában lelkész házaspár iktatására került sor múlt szombaton. Baranyay Csaba és Baranyayné Rohn Erzsébet az oltár előtt vette át Vető István esperestől a gyülekezet meghívólevelét.

A 220 éves templom szószékén Ittzés János, a kerület püspöke és egyben a gyülekezet egyik korábbi pásztora azt a verset (1Kor 16,13) helyezte nemcsak az új lelkészek, hanem az ünneplő gyülekezet szívére is, mely több évtizeden át volt a kőszegi ifjúsági egyesület vezérigéje: „Vigyázzatok, álljatok meg a hitben, legyetek férfiak, legyetek erősek!”

A gyönki, siófok–kötcsei és pécsi gyülekezet után az Úristen most Kőszeget jelölte ki a Baranyay házaspár új szolgálati helyéül. „Mindennek valami oka van, minden összetört, darabjaira hullott reménységnek van értelme, mert beleillik az Isten tervébe” – vallotta a frissen beiktatott lelkésznő a Zsolt 127,1 alapján tartott prédikációjában. Két év után fájdalmas volt számukra a búcsú a pécsi gyülekezettől, de a kőszegiek szeretetteljes és baráti fogadtatása segített új, meleg otthonra lelni az egész családnak a határ menti kisvárosban.

Kőszegen is megérett az idő az aratásra – hangzott el az üdvözlésekben, melyek során külön köszönetet mondtak az egy évig szolgáló ideiglenes „aratómunkásoknak”: Keveházi Lászlónak és Keveháziné Czégényi Klárának, valamint dr. Varga Gyöngyinek.

Az új aratásba induló lelkészeket egy egész templomnyi gyülekezet imádságos szeretete kísérte, hiszen nemcsak a barátok, családtagok jöttek el az ünnepi istentiszteletre, hanem minden korábbi szolgálati helyükről és a házaspár otthoni gyülekezeteiből is érkeztek hívek. Nem is véletlenül, hiszen Baranyayék ajtaja is nyitva áll mindenki előtt. Három gyermekük nevelése és a hagyományos gyülekezeti szolgálat mellett mindkettőjüknek számos egyéb egyházi munkára is marad ideje. Erzsi a Katechetikai Bizottság tagjaként többedmagával vállalta a harmadik osztályos evangélikus hittankönyv megírását, Csaba pedig hosszú évek óta a Promise együttes egyik alapítójaként a zene segítségével is szolgál szerte az országban. Pécsett elindított egy gospelének- és zenekart, amely a múlt szombaton énekkel köszöntötte a kőszegi templom gyülekezetét.

Kísérje a házaspár itteni munkálkodását is Isten áldása, szolgáljanak továbbra is nyitott ajtókkal!

Boda Zsuzsa

Regionális hozzárendelés: K?szegi Evangélikus Egyházközség