Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 39 - Fóti „fészkek”

Egyházunk egy-két hete

Fóti „fészkek”

Jézus mustármaghoz hasonlította Isten országát, amely ha fává lesz, az égi madarak is fészket tudnak rakni ágain. Egy ilyen „fészeknek” – egy közösségi háznak és egy kántorlakásnak – az átadására és szentelésére került sor múlt vasárnap a fóti gyülekezetben, ahol D. Szebik Imre, az Északi Egyházkerület püspöke és Cserhátiné Szabó Izabella, a gyülekezet lelkésze végezte az igehirdetés, illetve a szentelés szolgálatát.

Az ünnepi istentiszteleten D. Szebik Imre a meghívón szereplő ige alapján (Lk 13,18–19) hirdette az evangélium üzenetét. Prédikációjában arra buzdította a fóti evangélikusokat, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet az újonnan betelepült, talán még fel sem fedezett evangélikusok megszólítására, hívogatására és befogadására. Isten országának építése nem csupán a lelkész feladata, hanem a közösség minden tagjának keresztényi szeretetből és felelősségéből fakadó kötelessége. A holnap tervezése már ma elkezdődik, ezt mutatja az elkészült közösségi ház is, ami a Lélek munkája során sokak számára válhat még áldássá – hangsúlyozta a püspök.

A „fészekrakás” folytatódhat, hiszen a háború előtti időben iskolaként szolgáló épület falai ismét állnak, s a korszerűen felszerelt gyülekezeti terem, konyha, vendégszoba és az e-pontnak helyet adó helyiség még változatos rendezvényeknek adhat otthont. A tervek között elsősorban a gyermek- és ifjúsági munka végzése szerepel. Ennek a jele a közösségi terem falára helyezett, vászonra festett, fát és három fészket ábrázoló kép. Az alkotás, mely leginkább egy nagyméretű oltárképre emlékeztet, negyvennél is több gyülekezeti tag kezének munkáját dicséri. Érdekesség, hogy az alkotók legfiatalabbika három-, míg a legidősebbike hetvenkét éves volt. Az új közösségi ház szimbólumának is tekinthető, Isten országának biztonságát, melegségét, szeretetét és békességét hirdető faliképet Kertész Eszter gyermekmunkás és hitoktató irányításával készítette a fóti közösség. Cserhátiné Szabó Izabella elmondta, hogy szeretnék, ha a gyülekezetben történő fontosabb családi eseményekhez kapcsolódó testvéri beszélgetés és találkozás is természetessé válna a felújított házban, ahogyan azt a régiek is mindennap megélték a templomban, iskolában, házi istentiszteleteken, ahol a gyülekezet mindig együtt volt.

Az istentiszteleten az egyre bővülő énekkar és a közelmúltban szerveződött négyfős zenekar színvonalas szolgálata segített az Isten iránti hála megfogalmazásában.

Barátságos, a szív mélyéről fakadó hálaadás és a tervezők, kivitelezők munkájáért mondott köszönet hangzott el az istentisztelethez kapcsolódó közgyűlésen. Itt idézte fel az épület visszaadásának körülményeit Bohus Imre, a gyülekezet egykori lelkésze, és elevenítette fel a múltat Zászkaliczky Pál nyugalmazott lelkész, aki feleségével együtt szintén a fóti gyülekezet tagja.

Az összesen nyolc és fél millió forintból felújított közösségi ház, illetve a több mint hatmillió forintból rendbe hozott kántorlakás költségeiből a gyülekezet önrésze közel ötmillió forint volt, melyet az országos egyház majd hétmilliós támogatása és hárommillió forintnyi, pályázaton elnyert pénz egészített ki.

Ugyanezen a napon délután egy másik fóti szolgálatra is sor került, melyen szintén D. Szebik Imre hirdette Isten igéjét. A nyár folyamán adományként kapott és felújított Oltalom gondozóházat ökumenikus szertartás keretében szentelte fel és áldotta meg az Északi Egyházkerület püspöke, valamint Sebők Sándor, a helyi római katolikus közösség plébánosa. Az idősek átmeneti otthonának támogatására szép számmal érkeztek természetbeni adományok is. Jelenlétével mindkét alkalmat megtisztelte az egy hete városi rangot kapott Fót evangélikus polgármestere, Szent-Iványi Géza.

A vasárnapi szolgálatok sorát egy személyes látogatás zárta: D. Szebik Imre és felesége felkereste a talán legidősebb evangélikus papnét, a Fóton hosszú éveken át szolgáló néhai Zászkaliczky Pál hitvesét, Manyi nénit, aki otthonában fogadta látogatóit.

Horváth-Hegyi Olivér

Regionális hozzárendelés: Fóti Evangélikus Egyházközség