Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 39 - Kicsiny nyáj nagy ünnepe

Egyházunk egy-két hete

Kicsiny nyáj nagy ünnepe

Taliándörögd a Balaton-felvidék lankái között fekvő kis település. Az ötvenes évek pártállami politikája az itt élő evangélikusságot is sújtotta. Államosították az egyházközség iskoláját, így a templom mellett csak egy szürke kis házikó maradt a híveknek, amelyben gyülekezeti alkalmakat tarthattak. Ennek a szomorú időszaknak a végét ünnepelték a taliándörögdiek szeptember 19-én, amikor új gyülekezeti házuk felszentelésére gyűltek össze.

Minden ősszel dilemma elé állította a gyülekezet tagjait az a kérdés, hogy a téli időszakban a hideg templomban vagy a fűthető, de nyirkos és nagyon leromlott állapotú gyülekezeti házikóban tartsanak-e istentiszteleteket. Anyagi erejük nem engedte meg, hogy radikális megoldáson gondolkodjanak. Mivel azonban a község új iskolát épített, az önkormányzat nemrégiben felajánlotta, hogy – a „kárpótlásból” – az evangélikus egyházközség megvásárolhatja a polgármesteri hivatal helyiségeiben megüresedett osztálytermeket. (Ez az épület volt eredetileg az evangélikus iskola.)

A kapott 11,7 millió forintos kártalanítási összegből nemcsak hogy sikerült megvásárolniuk az épületrészt, de képesek voltak azt átalakítani és belülről fel is újítani. Vizesblokkot, konyhát, központi fűtést, gyülekezeti termet tudtak kialakítani. Mindennek a teljes költsége a vételárral együtt 9,5 millió forint volt. A maradék összegből a közeljövőben – az önkormányzattal közösen – kell kívülről felújítaniuk az egész épületet és a tetőszerkezetet.

Az ünnepi istentisztelet a templomban kezdődött, ahol Ittzés János püspök hirdetett igét Lk 12,32 alapján. Ezt követően az egyházkerület vezetője felszentelte a praktikusan átépített gyülekezeti házat, amelyben ezúttal terített asztalok mellett lehetett együtt az ünneplő közösség. A szeretetvendégségen kért szót Nagy Örs, a társult gyülekezetek felügyelője, hogy a püspök előtt nyilvánosan is bejelentse a hívek igényét: helyettes lelkipásztorukat, Veress Istvánt szeretnék megválasztani parókus lelkészüknek.

Úgy tűnik, a taliándörögdiek hamarosan újabb ünnepre készülődhetnek…

Menyes Gyula