Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 39 - Hálaadás Magyarbánhegyesen

Egyházunk egy-két hete

Hálaadás Magyarbánhegyesen

A gyülekezet tagjainak száma a harmincat sem éri el, a nagy fenyőfák árnyékában meghúzódó kicsiny templomnak se tornya, se harangja, mégis közel nyolcvanan meghallották a hívó szót Magyarbánhegyesen. Szeptember 19-én Isten ajándékozó szeretetéért, különösen is a gyülekezet nyáron megújult hajlékáért adtak hálát a Békés megyei községben. Az ünnepi alkalom azért is különlegesnek számított, mert több mint fél évszázada nem járt evangélikus püspök a faluban.

A nyár folyamán rendbe hozták a lyukas tetőt, kifestették belülről a templomot, és megjavították a bútorokat. A közel félmillió forintos felújításba az országos egyház támogatásával vágott bele a maroknyi gyülekezet. Gáncs Péter püspök a meghívóra írt igeszakasz, 2Pt 1,3 alapján tartott igehirdetésében elmondta: „Öröm hallani, hogy van közösség, mely nem a gondokat sorolja, hanem megajándékozottnak érzi magát, és ezért hálát is ad Istenének. A bánhegyesiek pedig valóban megajándékozottak. Megújult templomuk, és bár lehet, hogy a munka nagysága és összege népesebb gyülekezeteknek jelentéktelen lenne, itt óriási.” Az ige folytatásából a püspök kiemelte az ismeret, az állhatatosság és a szeretet fontosságát. „Az állhatatosság szép példája, amikor gyülekezeti tagok egymás lakásán bibliaórára gyülekeznek, és amikor a gyerekek otthonukban várják hétről hétre a hittanórát tartó lelkészüket. A szeretet egyik látható jele pedig a református gyülekezettel való testvéri együttélés, mely valódi ökumenizmus” – fogalmazott az igehirdető. (A megépítés óta a templomi berendezés része a reformátusok által használt úrasztala, a két gyülekezet tagjai rendszeresen eljárnak egymás alkalmaira.)

A hálaadó híveket Kittlinger János gyülekezeti, Szemerei Zoltán egyházkerületi és Koszorús Oszkár egyházmegyei felügyelő, valamint Szokola Béla polgármester köszöntötte. A református közösség vezetője, Batári Zoltánné lelkipásztor Pál apostol igéjével áldotta meg a gyülekezetet. Dedinszky Tamás nyugalmazott, egykori magyarbánhegyesi lelkész köszöntő levelében szeretettel emlékezett vissza az egyházközségben eltöltött esztendőkre.

A maroknyi gyülekezet a felújítási munkálatok elvégzésével és az ünnepi istentiszteleten való összegyülekezéssel bizonyította élni akarását és őszinte háláját minden Istentől kapott ajándékáért.

László Jenő Csaba

Regionális hozzárendelés: Magyarbánhegyesi Evangélikus Társegyház