Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 39 - Európai Keresztény Internet Konferencia Kolozsváron

e-világ

Európai Keresztény Internet Konferencia Kolozsváron

Az első Keresztény Internet Konferenciát (ECIC) 1996-ban Frankfurtban rendezték meg. Az ECIC szervezetét tíz európai ország egyházi küldöttei alakították meg a Keresztény Kommunikáció Világszövetsége támogatásával. Az ECIC IV. helyszíne Budapest volt. Európa keresztény kommunikációs szakemberei a helyszínválasztással ismerték el egyházunk informatikai tevékenységét és Bogdányi Gábornak, az Internet Munkacsoport vezetőjének a hazai és nemzetközi keresztény kommunikáció területén végzett kimagasló elméleti és gyakorlati munkásságát. Az idén májusban a IX. konferenciára került sor az Erdélyi Református Egyházkerület szervezésében a kolozsvári Bethlen Kata Diakóniai Központban.

A résztvevők Dániából, Fehéroroszországból, Franciaországból, Lengyelországból, Magyarországról, Nagy-Britanniából, Németországból, Olaszországból és Svájcból érkeztek. A Román Ortodox Egyházat Bogdan Ivanov, a görög katolikusságot pedig Radu Capan képviselte a konferencián. A rendezvény lehetőséget biztosított a résztvevőknek a romániai magyar egyházak gazdag hitéletének, a református, az evangélikus és az unitárius egyház informatikai tevékenységének a megismerésére is.

Juha Kinanen ECIC-elnök megnyitóját követően Szabó Mihály, az Erdélyi Református Egyházkerület Internet Munkacsoportjának vezetője köszöntötte a résztvevőket. A közép-európai hétköznapokban kevésbé jártas résztvevők megismerkedhettek a térség történelmi, etnikai, gazdasági és társadalmi viszonyaival. Kiss Tibor püspöki titkár Erdély és Románia történelmét mutatta be. Dr. Horváth István, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem tanára Demográfiai változások Romániában 1990 után című előadásával világította meg az 1990-es forradalmat követő társadalmi és gazdasági változásokat. Az Internet Technologies SRL ismertetést tartott az internettechnológiák romániai helyzetéről. A Protestáns Teológiai Intézetben a kongresszus résztvevői láthatták, milyen körülmények között készülnek hivatásukra a jövendő evangélikus, református és unitárius lelkészei, és megfigyelhették, milyen nagy szerepet kap képzésükben a korszerű kommunikációs módszerek oktatása.

Tom Brok, a Németországi Evangélikus Egyház Internet Munkacsoportjának vezetője előadásában hangsúlyozta a ma emberének jogát ahhoz, hogy a hit dolgaiban feltett kérdéseire korrekt válaszokat kaphasson az elektronikus média világából is. „Open Content for Open Society” – ez volt a konferencia vezérgondolata, melynek magyar nyelvre való átültetése nem is egyszerű feladat. Az „open content” a jövő médiájának ígéretes fejlődési irányzata. Olyan, nem üzleti céllal készített tartalmakat jelöl, amelyek bárki által szabadon felhasználhatók. A készítő, a felhasználó így jelentősen javíthatja saját maga és mások kommunikációjának minőségét. A virtuális közösségek tartalomkészítők lehetnek maguk is, de ilyen tartalmak publikus domainekről is letölthetők.

Korunk kihívását elemezte Juna Kinanen ECIC-elnök a „Ne(x)t generation and church” szekcióülésen. „A jövő nemzedéke és az egyház” meghatározás angol szójátékot is takar: másik olvasata „A netgeneráció és az egyház”. Juha Kinanen víziója az Isten és ember közötti kapcsolatról, az egyén és a keresztény közösség kapcsolatrendszeréről élénk vitát váltott ki. Katolikus és ortodox küldöttek elutasították a virtuális közösséget mint keresztény közösségi létformát, míg protestáns jelenlévők számolnak e közösségi formációval, a már élő keresztény közösség egyik kiterjesztéseként.

A konferencián mutatták be a B. Hudd és R. P. Reimann által szerkesztett, European Churches on the Internet: Challenges, Experiences and Visions (Európai egyházak az interneten: kihívások, tapasztalatok, víziók) című könyvet, amely az 1996 és 2003 közötti legkiválóbb ECIC-publikációkat tartalmazza. Az új kiadványban Bogdányi Gábor egyik írása is olvasható.

A http://www.ecic.org internetes címen található ECIC-honlapon is szerepel a konferencia legfőbb üzenete: Európa keresztény közösségei Krisztus tanításának mind hatékonyabb jelenlétét kívánják megvalósítani a világhálón.

Dr. Léránt István