Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 39 - Ahol nem sokallják az egész napos együttlétet

Egyházunk egy-két hete

Ahol nem sokallják az egész napos együttlétet

A múlt vasárnap a csillaghegyi evangélikus gyülekezet ismét megtartotta az összegyülekezés napját. A már hagyományossá vált, egész napos rendezvényen többek között istentiszteletet tartottak, és előadások hangzottak el, egyedülálló volta mégis elsősorban abban mutatkozik meg, hogy a gyülekezeti kereteken túlmutatva, a környéken lakókat is megszólítja.

„Aquincum után a síneknél balra, azután megint balra a második kis utcában. Nem lehet eltéveszteni. Talán Mező utca, de a számot nem tudom” – magyarázza egy ismerős hezitálva, amikor a csillaghegyi evangélikus templom holléte felől érdeklődöm. A kalandos kirándulás apropója a csillaghegyi gyülekezet által szeptember 19-én megrendezett összegyülekezés napja. Késve érkezem a délutáni előadásra, már alig van hely, mégis sikerül leülnöm egy pad szélére.

Összegyülekezés napja. Szokatlannak tűnhet egy gyülekezeti programot így elnevezni, mégis nagyon jól összefoglalja ennek a közösségben eltöltött néhány órának az üzenetét. A havonta megrendezésre kerülő gyülekezeti nap több célt is szolgál: amellett, hogy ajtót nyit Csillaghegy egész közössége felé – meghíva őket egy színvonalas és értékes szellemi-lelki programra –, a gyülekezet egészének is lehetőséget nyújt a találkozásra. Nem kell szociológusnak lenni ahhoz, hogy tudjuk, hogy a ma embere egyre kevésbé érzékeny a köz ügyei iránt, és életében a középpontot már nem a mi, hanem az én jelenti. Ha lehet, a lakótelepi környezetben megélt hétköznapok még inkább a befelé fordulásra, az el- és bezárkózásra szocializálják az embert. Ilyen feltételek között létezik, és mutat alternatívát a csillaghegyi evangélikus gyülekezet az összegyülekezés napjával, mind a kor, mind az érdeklődési kör tekintetében széles rétegeknek ajánlva változatos programokat. A gyülekezet a kereszténységnek a mai világban betöltendő feladatát vállalja fel ezzel: kritikus gondolkodásra nevel.

Az összegyülekezés napja valóban egy egész napra kínál programokat. Olyan alkalom ez, amelyen nem kell idegesen az órát kémlelni, feszengeni, hanem érdemes az egész napot rászánni a feltöltődésre. A reggeli istentisztelet után jut idő a közös ebédre, kávézásra, beszélgetésre. A színvonalas délutáni előadások általában komolyabb odafigyelést kívánnak meg a közönségtől – vallással, társadalommal, irodalommal kapcsolatos témák kerülnek elő. Szeptember 19-én Bitó László, Bodor Pál, Szent-Iványi Ilona és Donáth László, a gyülekezet lelkésze beszélgetett hitről, bibliaértelmezésről, lélekről, életről és halálról. Jó volt látni, hogy a más-más háttérrel érkező író, vallásfilozófus és a két lelkész érdekesen, néha egymásnak ugyan tökéletesen ellentmondva, de mégis testvéri, emberi módon beszélget és vitázik. Az előadás és a beszélgetés után komolyzenei koncert és esti vecsernye zárta a napot.

A csillaghegyi gyülekezet a nyitottság, egymás elfogadása és megismerése jegyében minden érdeklődőt szeretettel vár a következő összegyülekezés napjára is.

M. A.

Regionális hozzárendelés: Csillaghegyi Evangélikus Egyházközség