Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 4 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Mennyei Édesatyánk! Köszönjük, hogy egyszülött Fiadat a világ megmentésére küldted.

Köszönjük, hogy minket személy szerint is meg akarsz menteni, és szolgálatba akarsz állítani. Engedd meglátnunk, hogy te szüntelenül azon fáradozol, hogy élő hitre juthassunk, és hitünkben meg is maradhassunk. Engedd meglátnunk, hogy ez a világ és benne azok, akik nagyon közel élnek hozzánk, sóvárogva várják az Isten fiainak megjelenését. Sóvárogva várják azt a szeretetet, békét, amelyet csak Krisztus adhat, amit mi csakis Krisztus által tudunk nekik adni.

Segíts abban, hogy ne keseredjünk el azon, ha szolgálatunk során sok visszautasítást kapunk, ha furcsán néznek ránk, amikor a legfontosabbról, Krisztusról és a neki való engedelmességről szeretnénk bizonyságot tenni. Segíts abban, hogy kitartóan és állhatatosan tegyük meg mindazt, amit ránk bíztál, tudva azt, hogy te az embermentés szolgálatát bíztad minden gyermekedre. Segíts abban, hogy azzal a szelíd és mindhalálig engedelmes lélekkel szolgáljunk, amely Krisztusban is megvolt. Így végezd el rajtunk keresztül azt a munkát, amelyet te jónak látsz.

Mennyei Atyánk! Hadd könyörögjünk most különösen családunkért és annak minden tagjáért, akiket szeretünk, akiket hozzád szeretnénk vezetni, akikért nap mint nap könyörgünk, hogy el ne vesszenek, hanem mind közelebb és közelebb kerülhessenek hozzád. Te látod, hogy mennyire szeretnénk, ha a te közeledben tudhatnánk őket, ha érezhetnénk és láthatnánk, hogy számukra az egy szükséges te vagy, Uram. De ha már a te kezedben is tudhatjuk őket, ne engedd, hogy úgy gondoljuk, nincs más teendőnk az ő életükben, hiszen a hitük – ahogyan a miénk is – ingadozhat. Te állíts mindig melléjük, ha szükségük van ránk. Köszönjük, hogy rád bízhatjuk őket – ez a legboldogítóbb tudás.

És végül hadd könyörögjünk nagy családunkért, gyülekezetünk és egyházunk tagjaiért. Köszönjük őket, kicsiket és nagyokat, egyedül élőket és családosokat, a mindig vidámakat, de a szomorkodókat is. Köszönjük, hogy egyek lehetünk abban, hogy hozzád jövünk vasárnaponként, téged keresünk imáinkban, neked akarjuk szentelni napjainkat. Áldd meg őket, Urunk! Könyörgünk azokért, akik elmaradnak gyülekezetünkből, elsodródnak egyházunktól, és eltávolodnak tőled. Segíts, hogy a jó hírrel, az evangéliummal ők is újra megtaláltassanak. Add, hogy a te lelkületed égjen és lobogjon bennünk, hogy ne elítéljük, hanem megmenteni akarjuk őket, akik megkeseredtek e világ sok kísértése, támadása miatt.

Köszönjük, mennyei Atyánk, hogy Krisztusért meghallgatod imánkat. Ámen.