Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 42 - Nyilatkozat

Közlemények, nyilatkozatok

Nyilatkozat

A rendszerváltozás óta az egymást váltó kormányok kivétel nélkül az egyházak megerősödését, társadalmi szolgálatuk kiteljesedését elősegítő politikát folytattak. Természetesen voltak különbségek, de a tendencia azonos volt. Reményeink szerint hasonló kapcsolat lesz jellemző a most alakult kormány és az egyházak között is.

Igen lényeges, hogy a különböző pályázati lehetőségek révén gyülekezeteink és intézményeink számos programja megvalósulhatott. Komoly segítséget jelentett és jelent az egyszázalékos felajánlások állami kiegészítése; ezzel kapcsolatban egyházunk azt az elképzelést támogatta, hogy annak szétosztása a felajánlások arányában történjék.

Természetesen adódtak és adódnak véleménykülönbségek. Ezek rendezése a közvetlen tárgyalásokon túl a jogállami normák alapján lehetséges. Jó érzés, hogy több vitás esetben az Alkotmánybíróság az egyházi álláspontnak megfelelően döntött.

Minden hívőnek személyes szabadsága, hogy – a szélsőségektől eltekintve – milyen politikai gondolkodással azonosul, az egyház azonban nem tartozhat pártok holdudvarába, közéleti szerepvállalása jól elhatárolható a pártpolitikától.

Budapest, 2004. október

Magyarországi Evangélikus Egyház

Szebik Imre elnök-püspök és Frenkl Róbert országos felügyelő