Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 42 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Mindenható Istenünk, aki mindennek teremtője és fenntartója vagy, s aki Szentlelked által soha nem szűnsz meg értünk munkálkodni! Te rendelkeztél úgy, hogy az élet és a munka elválaszthatatlan legyen egymástól. Egész emberi életünk válik értéktelenné és értelmetlenné akkor, ha munkálkodásunk nem teszi mások életét szebbé, megelégedettebbé. Kérünk, adj nekünk mindig munkát, feladatot, hogy célja, haszna legyen földi éveinknek. Taníts minket, hogy ne csak saját boldogulásunkért, megélhetésünkért, hanem a körülöttünk élőkért is munkálkodjunk. Ne csak az agyagi javak megszerzésére igyekezzünk, hanem lelki jókra: megértésre, nyugalomra, békességre, igazságra és bizalomra is törekedjünk. Láttasd és ismertesd meg velünk az éppen nekünk szánt feladatokat, a ránk szabott munkaköröket. Adj szolgálatainkhoz készséget, képességet, szorgalmat és jókedvet is, hogy ne robotként, hanem építő, örömteli tevékenységként végezhessük.

Megváltó Istenünk, aki Fiadat egy szerény ácsmester családjába, gerendák és szekercék közé helyezted, hogy szeretetteljes neveltetése egyben szorgalmas munkára való nevelkedést jelentsen, s felnőve fáradhatatlanul munkálkodjon: tanítson, gyógyítson, vigasztaljon! Segíts, hogy mi „ama ácsmesternek” a nyomában járjunk, örömmel ismerjük fel benne Mesterünket és megváltó Urunkat. S ahogyan ő tette, úgy mi is hűségesen teljesítsük a tőled jövő megbízatást, feladatot, küldetést.

Atyánk! Te vedd oltalmadba hétköznapjainkat és ünnepeinket! Lassítsd le felgyorsult élettempónkat. Add meg nekünk a pihenés alkalmait, hogy feltöltődjék a testünk, és erősödjön a lelkünk. Legyen elegendő időnk a veled való találkozásra, igéd rendszeres hallgatására és a szeretteinkkel való boldog együttlétekre is.

Tégy képessé minket arra, hogy különbséget tudjunk tenni fontos és lényegtelen között. Ne bénítsanak meg bennünket hiábavaló gondolatok, a fontos dolgokban viszont legyünk kitartóak és állhatatosak, hogy áldással és eredménnyel ajándékozhass meg bennünket.

Egykor pedig majd, ha minden munkaeszköz és szerszám kiesik a kezünkből, és át kell mennünk a halál kapuján örök országodba, szent Fiad vezessen minket! Fedezze el bűneinket, és szerezzen atyai házadban örök lakást nekünk. Ámen.