Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 42 - A pusztában ott lakó szeretet

Egyházunk egy-két hete

A pusztában ott lakó szeretet

125 éves a pusztaottlakai gyülekezet

Egy hideg, esős szombati napon, október 9-én hálaadó istentiszteletre gyülekeztek a hívek a pusztaottlakai evangélikus templomba, ahol az egyházközség 125 éves fennállását ünnepelték.

Pusztaottlaka Békés megye egyik kicsiny, alig ötszáz lelket számláló települése. Ottlaka községhez (ma Románia) tartozó külterület, puszta volt, nevét is innen kapta: Ottlaka-puszta. A területre a 19. században békéscsabai szlovák evangélikusok költöztek – minden valószínűség szerint cselédcsaládok –, akik a parcellázások után itt is maradtak. Mivel ez a betelepülés hosszabb folyamat volt, valószínűleg a békéscsabai szlovák evangélikusság kirajzásával egy időben indult meg. Az első lévita tanító 1869-ben 23, 1870-ben már 41 evangélikus gyereket keresztelt. A fíliában 1879-től vezettek önálló anyakönyvet. Ma a gyülekezet Medgyesegyházához tartozik, lelkésze Veres Ravai Csaba Endre.

A templom az ünnepre kívül és belül is teljesen megújult a hívek áldozatos munkájának köszönhetően. A felújításban nemcsak az evangélikus gyülekezet tagjai vettek részt, hanem a falu majdnem minden lakosa, felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül.

A mostoha időjárás ellenére a kis templom teljesen megtelt, több mint száz fő volt jelen az ünnepi istentiszteleten, ahol Gáncs Péter püspök hirdette az igét a 145. zsoltár 20. verse alapján – „Megtartja az Úr mindazokat, akik őt szeretik…” Ennek a helynek oázissá kell válnia a pusztában, itt a szeretetnek kell laknia – hangzott el továbbá a prédikációban, utalva arra a fontos szerepre, melyet a pusztuló, egyre fogyatkozó falvak életében a templomnak és a gyülekezetnek kell betöltenie.

Az ünnepet követő napon püspöki látogatásra került sor Medgyesegyházán és Csanádapácán, ahol Veres Ravai Réka végzi lelkészi szolgálatát. A gyülekezetek nagy örömmel fogadták Gáncs Péter püspököt, aki az ünnepi istentiszteleteken igehirdetéssel szolgált, bátorítva és vigasztalva őket.

Barthel-Rúzsa Zsolt

Regionális hozzárendelés: Pusztaottlakai Evangélikus Fiókegyház