Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 42 - Együtt négy ország lelkészei

Keresztutak

Együtt négy ország lelkészei

Harmadik alkalommal találkoztak és tanácskoztak a hét közepén, szerda délutántól péntek délig a magyar–osztrák–szlovák hármas határ mentén élő és szolgáló lelkészek. Első alkalommal – két éve – Győr volt a házigazdája ennek az akkor még új kezdeményezésnek, tavaly Szlovákiában, a Magas-Tátrában folytatódott a sorozat, ezúttal pedig a valóban a hármas határnál fekvő kis burgenlandi község, Deutsch-Jahrndorf adott otthont a találkozónak.

Ez alkalommal bővebb volt a résztvevők köre, mint korábban, ugyanis a szlovén evangélikus egyház képviseletében részt vett a munkában Leon Novák muraszombati lelkész is. Magyarországot nyolc lelkész mellett Ittzés János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke képviselte.

A tanácskozás első előadója Erlangenből érkezett. Dr. Rainer Stahl, a Martin Luther Bund főtitkára Adorjáni Dezső Zoltán püspökké történő beiktatására igyekezett Erdélybe, de előadása kedvéért megszakította útját Deutsch-Jahrndorfban. A másik előadást dr. Gustav Reingrabner korábbi burgenlandi szuperintendens, egyetemi tanár tartotta. Mindkét előadás az egyházi szolgálattal összefüggő anyagi kérdésekről szólt, ám más-más aspektusból közelítették meg a témát. Az előadásokat megbeszélés követte.

A nap további részében kötetlenül, felszabadult hangulatban folytatódott a program. Sönke Frost nickelsdorfi lelkész szervezőmunkáját dicsérte, hogy igazán kellemes és hangulatos programot állított össze a résztvevők számára. Ebéd után a Fertő tavon át, hajóval utaztak a lelkészek Rustba. Itt a helyi evangélikus templomban úrvacsorai istentiszteleten vettek részt, amelyet a magyar úrvacsorai liturgia szerint tartottak. Az esti órákban egy hamisítatlan osztrák hangulatot árasztó „Heurigerben” még borkóstolásra is sor került, ami aztán meglehetősen hosszúra nyújtotta az aznapi programot.

Másnap délelőtt, a találkozó végén a résztvevők értékelték az elvégzett munkát, megállapodtak a jövő évi folytatásban, végül Ingrid Tschank golsi lelkésznő úti áldásával indultak el a négy országból érkezett lelkészek gyülekezetük és otthonuk felé.

Kiss Miklós