Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 43 - Szlovák opera készül Luther Mártonról

Kultúrkörök

Szlovák opera készül Luther Mártonról

Napjainkban megfigyelhető az egyháznak az a törekvése, hogy üzenetét a kor modern eszközeivel juttassa el a társadalom széles rétegeihez. Több külföldi filmet és zenei alkotást is ismerünk, amely iránt nagy volt az érdeklődés, és komoly visszhangra talált. Szlovákiában evangélikus művészek is foglalkoznak azzal a kérdéssel, hogy a film-, a képzőművészet és a színház eszközeit felhasználva szólítsák meg a társadalmat, s a megszokottól eltérő módon közvetítsék a keresztény üzenetet.

Eva Bachletová evangélikus médiamenedzser dr. Luther Márton reformátorra, egyházunk kiemelkedő személyiségére irányította a szlovák művészek figyelmét, s kezdeményezte, írjanak róla operát. A javaslatot elfogadták, így szlovák opera készül Luther életéről. A művön már hónapok óta dolgozik a szerzőpáros: Vítazoslav Kubička zeneszerző és Slavomíra Očenášová-Štrbová irodalomtörténész. (A zeneszerző Újjászületés című, bibliai témájú operájának idén volt a premierje.)

A szerzőknek az a céljuk a készülő operával, hogy zenei eszközökkel mutassák be Luthert mint szerzetest, reformátort; az embert, akinek nemcsak az egyház történetére volt hatása, hanem az egész világot megmozgatta tanításával.

Az opera szövegkönyve Luther életének főbb szakaszait dolgozza fel. Az iskolásként, viharban tett esküjével kezdődik, a kolostori élet leírásával folytatódik, végül reformátorrá válásának időszaka következik. Nem marad ki Bóra Katalinnal kötött házasságának említése sem.

Már elkészült kilenc ária szövegének a megzenésítése; a premiert 2005 májusára tervezik. A műben a pozsonyi opera leghíresebb művészei vállaltak szerepet. A szervezők remélik, művészetükkel meg tudják majd szólítani a szlovák társadalmat, és méltón tanúskodnak Istenbe vetett hitükről s a megújulás állandó szükségességéről.

Az EPST alapján id. Cselovszky Ferenc