Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 45 - Reformációi emlékünnepély a Kálvin téri református templomban

Keresztutak

Reformációi emlékünnepély a Kálvin téri református templomban

Az országos protestáns napokat záró reformációi emlékünnepélyre az idén a Kálvin téri református templomban került sor október 31-én. Az alkalmon szolgáló Gáncs Péter evangélikus és dr. Szabó István református püspök szavai ezúttal nem nélkülözték az aktuálpolitikai utalásokat sem…

A zsúfolásig megtelt istenházában Páll László köszöntötte a gyülekezetet. A helyi elnök lelkipásztor külön üdvözölte a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) tagegyházainak vezetőit, köztük D. Szebik Imre evangélikus elnök-püspököt, a MEÖT alelnökét, valamint dr. Görög Tibor főtitkárt.

Gáncs Péter „a” reformátort, Jézust állította igehirdetése középpontjába. Máté evangéliuma alapján (21,10–17) tartott prédikációjában azt emelte ki, hogy megújulás csak ott van, ahol az élő Úr jelenik meg. Krisztus egykor megtisztította a templomot, és ezt most is kész megtenni. „A reformáció véget vetett az »üzletelő egyháznak«. De vajon végleg sikerült-e leszámolni vele, nem jelent-e kísértést ma is a szolgáltató egyház modellje?” – tette fel a kérdést a püspök, majd így folytatta: „Ősszel az egyház mindig a figyelem középpontjába kerül, mert ekkor készül az állami költségvetés. Egy-egy felekezettel kapcsolatban azonban elsődlegesen nem a finanszírozás kérdését, hanem az Isten és az emberek szolgálatát és azt kellene hangsúlyoznunk, hogy Jézus tisztítja és gyógyítja meg az egyházat és annak tagjait.”

Dr. Szabó István referátumában elsőként arról szólt, hogy napjainkban a példaképek – így a reformáció nagyjai – adhatnak útmutatást számunkra. „Nehéz időket élünk” – mondotta. Véleménye szerint ezt jól mutatja egyebek mellett a csökkenő születési arányszám, az egyre fogyatkozó erő és kedv. Egy másfajta bizonyítékot jelent az, hogy az úgynevezett beszélgetős műsorokban az kapja a tapsot, aki hűtlen, csal és hazudik. A felekezetek mai helyzetét illetően pedig arra utalt, hogy „a történelmi egyházakat a jelenlegi kormánykoalíció egyfajta apartheidpolitikával sújtja, egy egyházi iskola tanulói nem szállhatnak fel »a közoktatás villamosára«”. Szükségünk van a régi nagyokra, húzta alá a református püspök, majd erőt adó biztatásként újra meg újra Luther énekét idézte, hangsúlyozva, hogy a mi erős várunk az Isten, és diadalmunk Jézus Krisztusban van.

Az esemény Csernák István metodista szuperintendens záróimájával és áldásmondásával fejeződött be.

G. Zs.