Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 45 - Az evangélium bátor hirdetője

Egyházunk egy-két hete

Az evangélium bátor hirdetője

Lelkésziktatás Nagyalásonyban

A Pápa melletti Nagyalásonyban ünnepi istentiszteletre hívogatott a harangok zúgása október utolsó szombatjának délutánján. Ördög Endre, a Veszprémi Egyházmegye esperese beiktatta hivatalába Nagy Zoltánt, a Nagyalásony–Dabrony–Nemesszalóki Társult Evangélikus Egyházközség megválasztott lelkészét.

Az ünnepi istentisztelet igehirdetőjének Ittzés Jánost, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspökét kérték fel, aki Mt 5,1–10 alapján, Jézus boldogmondásaival lépett a szószékre. Kifejtette, hogy a reformáció ünnepe előtti napon azért választotta a másnap evangéliumát, mert abban felfedezhetjük a lelkészi szolgálat fundamentumát és célját is. A boldogság Jézus mondandójában nem azt jelenti, amit mi a hétköznapi életben értünk rajta, hanem üdvösséget azoknak, akiknek az életében az ott felsorolt életképek villannak fel. A reformáció is ezt hirdette. Elesettek vagyunk, de Istenben mégis erősek. A lelkészbeiktatás jó alkalom arra, hogy a közösség megvizsgálja hitét: valóban valljuk-e az evangéliumot, amelyről elneveztettünk? – zárta gondolatait az igehirdető.

A lelkészbeiktató liturgia után Nagy Zoltán a Róm 1,16 igéjével foglalta össze szolgálatának lényegét. Pál apostolhoz hasonlóan ő sem szégyelli az evangéliumot, amely bűnvallásra és hitvallásra is buzdít. Ha életünket látva Isten nem szégyell minket, mi sem tehetjük ezt. A fiatal lelkész örömben és bánatban egyaránt csak azt tudja hirdetni, amit Péter apostol mondott Jeruzsálemben a koldusnak: kincsem nincs sem a szívemben, sem a zsebemben, de amim van, az evangélium üzenete, azt bátran hirdetem – fejtette ki. Ebben van Isten ereje, még akkor is, ha félelmünkben halkan mondjuk csupán. Végül a beiktatott lelkész kifejtette, hogy most sem tervet vagy programot hirdet a szószékről, hanem azt a Krisztust, akiről lelkészi szolgálatának minden területén hitvallást szeretne tenni. Ehhez kéri Isten segítségét.

Nagy Zoltán a felvidéki Rimaszombatban született, itt járt általános iskolába és gimnáziumba is. Érettségi után jelentkezett a hittudományi egyetemre. Teológusként egy évet az Egyesült Államokban, a chicagói evangélikus teológiai fakultáson töltött. A szigorlati vizsga után szülővárosában avatta lelkésszé Ivan Osusky szlovák püspök, majd Somorján lett segédlelkész Bándy György professzor mellett. 2002-ben kötött házasságot Dorn Réka hatodéves teológushallgatóval, és ekkor települt át Magyarországra. Bakonytamásiba kerültek, ahonnan Veszprémvarsányt is gondozta. 2003-ban, Dorn Réka ordinációja után helyezte a püspök Nagyalásonyba a házaspárt, ahol Nagy Zoltánt a gyülekezet megválasztotta lelkészének. Ebben az évben született első gyermekük.

Az istentisztelet utáni közgyűlésen Ittzés János püspök fontosnak tartotta figyelmeztetni a jelenlévőket, hogy a nagyalásonyiak és a társgyülekezetek egy Felvidékről, Szlovákiából származó magyar lelkészt kaptak. Ez jó alkalom arra, hogy felhívja a figyelmet a közeljövőben tartandó népszavazásra, amelyen a határainkon túl élő magyarok kettős állampolgárságának lehetőségéről kell döntenünk. Lehet vitatni ennek a kérdésnek az aktualitását vagy azt, hogy célszerű-e a döntést a népakaratra bízni, az azonban kétségtelen, hogy a szétszakadt magyarság számára sorsfordító ez a szavazás. A magyarországi magyarok csak igennel szavazhatnak ezen a referendumon! – hangsúlyozta a püspök, majd kérte, hogy fejezzük ki összetartozásunkat, mutassuk meg hazaszeretetünket. Látsszon rajtunk, hogy egy közösség tagjai vagyunk – reménység szerint a jövőben hivatalosan is azok lehetünk.

M. Gy.

Regionális hozzárendelés: Nagyalásony–Dabrony–Nemesszalóki Társult Evangélikus Egyházközség