Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 45 - Reformációünnep Pápán

Egyházunk egy-két hete

Reformációünnep Pápán

Október 31-én délután ünnepelte a pápai evangélikusság a gyülekezet három évszázados fennállását, valamint kétszázhúsz évvel ezelőtti újjáalakulását. Ebből az alkalomból Ittzés János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke leleplezte a gyülekezeti ház falán az egyházközségben korábban szolgáló Bácsi Sándor lelkipásztor emléktábláját.

A vasárnap délelőtti főistentisztelet és az esti reformációi ökumenikus alkalom között tartott megemlékezés a templomban kezdődött, ahol az egyházkerület püspöke Ef 2,20–22 alapján hirdetett igét. Arra figyelmeztetett, hogy az elődök tiszteletén túl a hangsúly ezúttal is Jézusra essen, mert a Megváltó az ő szavaikon és szolgálatukon keresztül akart munkálkodni a pápai gyülekezetben.

Az istentisztelet végén az evangélikus általános iskola tanulói és tanárai rövid megemlékezést tartottak az elmúlt évszázadokról. Pápán már az 1700-as évek elején, a Rákóczi-szabadságharc idején is éltek evangélikusok. A város 1704 és 1709 között a kurucok fennhatósága alatt állt; ez idő alatt a lutheri tanokat vallók élhettek és éltek is a vallásegyenlőség lehetőségével. Először házaknál tartották istentiszteleteiket, majd később paplakot vásároltak, és iskolát, templomot építettek. Első lelkészük Kövesdi János volt.

A templomi alkalom végén Koczor György lelkész felolvasta Orbán Viktor volt miniszterelnök – aki nem tudott személyesen jelen lenni – levelét, majd dr. Kovács Zoltán polgármester mondta el köszöntőjét. Ezután az ünneplő közösség kivonult a gyülekezeti ház mellé, ahol a családtagok jelenlétében leleplezték Bácsi Sándor emléktábláját, aki 1938 és 1956 között szolgált a gyülekezetben. A lelkipásztor emlékére szerény kiállítást rendeztek a gyülekezeti teremben.

A pápai gyülekezet ebben az évben jelentette meg Tóth Béla gyülekezeti titkár könyvét, aki Emlékezzél meg az egész útról címmel írta meg az egyházközség történetét. A kiadvány megjelenése is része a dunántúli kisvárosban élő evangélikusok jubileumi ünnepségsorozatának.

Menyes Gyula

Regionális hozzárendelés: Pápai Evangélikus Egyházközség