Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 45 - A reformáció drágakövei

Keresztény szemmel

A reformáció drágakövei

„A káté igazi laikus-biblia. Benne van a keresztyénség egész lényege, amelyet minden keresztyénnek feltétlenül tudnia kell az üdvösségre. A káté a legtökéletesebb tanítás. Ne is hagyjunk fel vele, hanem prédikáljuk mindenkor. A gyülekezeti nyilvános prédikáció is mind ehhez igazodjék s reá vonatkozzék. Szinte azt szeretném, ha naponként ezt prédikálnák – egyszerűen felolvasnák.”

Luther Mártonnak a 475 éve megjelent Kis és Nagy kátéról idézett gondolatai valósággá váltak Nyíregyházán, a reformáció hetében tartott esti istentiszteleteken. Október utolsó napjaiban minden igeolvasás után felhangzott a Kis káté szövegének egy-egy része, s Adámi László lelkész ennek fényében arról szólt, amit Isten a reformációban visszaadott népének. A gyülekezeti termet zsúfolásig megtöltő evangélikusok így – az 1957-ben megjelent Konkordia könyv fordítása alapján – estéről estére tanítást kaptak Isten parancsolatainak logikájáról és céljáról. A személyes meggyőződés megerősítését szolgálta annak felfedezése, hogy miként tükröződik reformátorunk igaz evangéliumi hite a három hitágazat egyes szám első személyben megfogalmazott magyarázatában. A hívő imádság titkáról és a keresztség értelméről személyes hangvételű bizonyságtétel erősítette Isten ma is reformációra szoruló helyi gyülekezetét. A „hétköznapi” reformációi sorozat utolsó estéjét ünneppé szentelte az úrvacsora ajándéka, hiszen az oltárhoz járulók az oltári szentségben átélhették a 475 éves reformátori tanítás örök érvényű igazságát: „… ebben a szentségben ez igék által bűnbocsánat, élet és üdvösség adatik nekünk.”

A Nyírség protestáns népe már hagyományos közös ünnepi istentiszteletét ez évben a nyíregyházi evangélikus Nagytemplomban tartotta. A szolgálattevők a vasárnap esti reformációi emlékünnepélyen ébredésért, helyreállításért, „visszaformálásért”, megtisztításért, igaz megtérésért könyörögtek. Az alkalmon Labossa Péter igazgató lelkész bevezetésül a 46. zsoltárt olvasta fel. Az igét Aranyossyné Gerliczki Katalin református lelkésznő hirdette, s a templom megtisztításának története alapján szólt az emberi szívek ma is szükséges megtisztításáról. Ezt egyedül Krisztus végezheti el, s ő adhat üdvösséget kegyelemből, hit által. Hogy a teljes Írás Istentől ihletett, azt hitelesen illusztrálta Győri János Sámuel Családi Biblia című kisfilmje, amelyet óriási vászonra kivetítve láthattak a jelenlévők. Az ünnepség befejező szolgálatát Gyurkó József metodista lelkipásztor végezte, aki a nyíregyházi rádió vasárnap reggelenként Gondoltál-e arra? címmel jelentkező félórás ökumenikus egyházi műsorát is szerkeszti.

Gondoltál-e arra, reformáció mai népe, hogy Luther írásaiban Isten igazi drágakövekkel ajándékozott meg?

Garai András