Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 45 - Muzeális parókia

Egyházunk egy-két hete

Muzeális parókia

„Muzeális parókia, de a lelkész mégsem lehet régiség benne!” – akár ez is lehetett volna a dunaegyházi gyülekezet október végi hálaadó istentiszteletének mottója, melyen Bácsi János és felesége újból birtokba vehette a megújult lelkészlakást. A klasszicista stílusú parókia 1830-ban épült, amikor Sárkány Sámuel szolgált ott lelkészként. Őt, aki szuperintendens (püspök) is volt, a gyülekezet egyik nagy építőjeként tartják számon, hiszen a templomtornyot is akkortájt emelték.

A jelenleg itt szolgáló lelkész házaspár – az egyházmegyei felújítási alapból, gyülekezeti hozzájárulásból és egy helyi cég, a Haladás Rt. segítségével – tudta kivitelezni az épület teljes felújítását. Az oszlopsoros ganggal rendelkező ház egyébként több átalakítást is megélt már. A felújítás során megtaláltak egy vakablakot, valamint a kemence nyomát. A megújult épület a lelkészlakás mellett egy gyülekezeti teremnek is helyet ad.

A hálaadó istentiszteleten Gáncs Péter püspök szolgált igehirdetéssel. A reformáció ünnepének szellemében szólt az aránylag kis létszámban megjelent gyülekezethez. Prédikációjában az életünkben megjelenő és alkalomadtán eltűnő tartásról, a lábunk alól kicsúszó talajról és az ideiglenesség napi jelenlétéről beszélt. Az állandóságra való törekvés helyett ma az ideiglenesség a leginkább jellemző. Ez azonban nem mindig hiba: ideiglenesen van jelen a parókián élő lelkész is, hiszen csak addig van ott, amíg szolgálni tud. Ez az átmenetiség késztethet bennünket állandó megújulásra, hiszen „nincsen itt maradandó városunk…” – mutatott rá a püspök.

Szemerei Zoltán egyházkerületi felügyelő köszöntőjében dicsérte a szép és korszerű parókiát, melyen nincs semmi felesleges. Mint elmondta, legyen boldog, és adjon hálát a gyülekezet, amiért ismét gyarapodott anyagiakban. Az istentisztelet lezárását Csernus Ferenc kántor ez alkalomra megtanult énekes darabja tette ünnepélyessé.

A következő felújítandó a templomtető lesz, amelyen a gerendák már régóta kemény harcot vívnak a fennmaradásért. Addig is: Erős vár a mi Istenünk!

Ifj. Káposzta Lajos

Regionális hozzárendelés: Dunaegyházi Evangélikus Egyházközség