Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 45 - Hatvanéves a győr-nádorvárosi templom

Egyházunk egy-két hete

Hatvanéves a győr-nádorvárosi templom

A győr-nádorvárosi evangélikus gyülekezet október 31-én, reformáció ünnepén, a délelőtti istentisztelet keretében emlékezett meg temploma felépítésének hatvanadik évfordulójáról. Az ünnepi alkalmon Ittzés János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke, győri lelkész hirdette Isten igéjét. A liturgiában az egykor Nádorvárosban szolgáló nyugdíjas lelkészek – Ittzés Gábor és Bödecs Barnabás –, az úrvacsorában pedig a gyülekezet jelenlegi lelkipásztorai – Berényi Rudolfné Mesterházi Zsuzsanna és Ócsai Zoltán – segédkeztek.

A püspök 1Kor 3,11 alapján tartott igehirdetésében elmondta, hogy Győrben az Öregtemplom köré már évszázadok óta sereglett a gyülekezet, amikor a vasúttól délre eső, nádorvárosi városrészben élő evangélikusok is lelki otthont kerestek maguknak.

A templom alapkövét 1940. október 20-án helyezték el, magát az épületet pedig a világtörténelem legzivatarosabb évtizedében építették fel. Az eddig fellelt irattári anyagok tanúsága szerint 1944-ben Kapi Béla, az akkori Dunántúli Evangélikus Egyházkerület püspöke pünkösdi körlevélben adta tudtul, hogy a gyülekezet ideiglenesen használatba veheti a hiányos felszereltségű templomot.

A püspök igehirdetésében utalt rá, hogy a háborús időkben a jövő ígéreteként épült fel e ház. De vajon vannak-e benne megújult életek? – tette fel a kérdést. Nem csak számadatokkal kell jellemeznünk intézményeinket és statisztikákkal gyülekezeteink lélekszámát, hiszen a visszatérő Jézus nem azt fogja mondani, hogy jól tettétek, amit eddig tettetek. Azt fogja megkérdezni, hogy jól hittetek-e. Csak alázattal adhatunk hálát Istennek, az ő kegyelmében bízva – fejtette ki Ittzés János.

Menyes Gyula

Regionális hozzárendelés: