Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 45 - Evangélikus óvodapedagógusok konferenciája

A közelmúlt krónikája

Evangélikus óvodapedagógusok konferenciája

A várpalotai Evangélikus Keresztyén Óvoda október 22-re szakmai konferenciát szervezett, amelyre nagy szeretettel várták az ország evangélikus óvodáiban dolgozó pedagógusokat.

A sokfelől összegyülekezett résztvevők közössége előtt D. Szebik Imre püspök a szőlőtő és a szőlővesszők jézusi jelképéről tartott áhítatával nyitotta meg a napot, majd első előadásként szintén tőle hallhatták a résztvevők a Pedagógus mint Jézus tanítványa című előadást, amelyben nagy hangsúlyt kapott a pedagógusnak a gyermek értékválasztását befolyásoló szerepe. A délelőtti programban ezután dr. Pálhegyi Ferenc előadása következett, amelynek címe – Lelki tápsók és mérgek gyermekeink fejlődésében – sejteni engedte a kifejtett tartalmat a gyermekeket érő pozitív és negatív hatásokról.

A konferencia ebéd utáni részét Rózsáné Czigány Enikő gyógypedagógiai főiskolai tanár előadása nyitotta meg, amelyben a hallgatóság az integrált nevelés tudományos alapvetése mellett az egyik legtöbbször előforduló jelenség, a hiperaktivitás felismeréséről és terápiás módszereiről is kapott gyakorlati tanácsokat. Ezt követte Tóth Attila várpalotai lelkész előadása Az integrált nevelés módszertani lehetőségei a vallásoktatásban címmel. Az előadó azt fejtegette – egy keresztény szimbólum bemutatásának, elmélyítésének a gyakorlati eljárásaival szemléltetve –, hogy az integráció miként valósítható meg a mindennapi hitoktatói munkában. Befejezésül Győri János Sámuel pesterzsébeti lelkész mutatta be a résztvevőknek „A megrepedt nádat nem töri el” gondolatra felépülő videóját, kiegészítve szóban elhangzó teológiai alapvetéssel és az élet mindenféle megnyilvánulásának a megbecsülésére való felhívással. Zárásként Ördög Endre esperes tartott áhítatot Mt 13,44–46 alapján.

Búcsúzóul az Oktatási Osztály nevében Jancsó Kálmánné megköszönte a várpalotaiak jó szervezőmunkáját és a szeretetteljes vendéglátást, majd hangot adott annak a meggyőződésének, hogy a résztvevők mind szakmai, mind lelki szempontból meggazdagodva térhetnek haza.

Ö. E.

Regionális hozzárendelés: Várpalotai Evangélikus Egyházközség