Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 46 - Hálaadás a megyehatáron

Egyházunk egy-két hete

Hálaadás a megyehatáron

Pápa és Tét között, a sokorói dombok alatt található a Veszprém megyei evangélikusság egyik végvára, Gecse. A hozzá tartozó szerecsenyi fília viszont már Győr-Moson-Sopron megyében fekszik. A múlt vasárnap, november 7-én mindkét gyülekezetben ünnepi istentiszteletre gyűltek össze a hívek…

Délelőtt az anyagyülekezetben hívogatott hálaadásra a harangok zúgása. A templom tetőzetének és az egykori lelkészlakásnak a megújulásáért adtak hálát a hívek. Ebből az alkalomból az egykor itt szolgáló lelkész, Ittzés János püspök hirdetett igét 2Kor 6,1–2 alapján. Prédikációjában utalt rá, hogy első szolgálati helyéről, Takácsiból gondozta a gecsei gyülekezetet, és közel negyedszázaddal ezelőtt lépett utoljára a templom szószékére. Elmondta, hogy a mostani istentiszteleten együtt ünnepelni nem csak futó emlék a számára. Bár a régi, ismerős arcokon meglátszik az idő múlása, és sok változást, pusztulást tapasztalunk magunk körül, mégis tart még a kegyelem ideje. Mert körülölel minket Isten hordozó irgalma, és még szólhat az ige, amellyel hétköznapi életünkben is tájékozódhatunk. Ezért van okuk örömre az itt élő evangélikusoknak – zárta gondolatait a püspök.

Az istentisztelet utáni közgyűlésen Görög Zoltán lelkész – aki Pápáról (saját otthonából) kijárva pásztorolja az ittenieket – köszöntötte a megjelenteket. A renoválások menetével kapcsolatban elmondta, hogy a templomtető és a parókia felújításának költségét – mintegy 2,3 millió forintot – az egykor államosított iskolaépületért és tanítólakásért kárpótlásul kapott összegből fedezték. Egyben megköszönte a jelen lévő Helfrich Péternek, egyházunk ingatlanrendezési osztályvezetőjének az áldozatos munkáját. Koczor György espereshelyettes köszöntésében hangsúlyozta, hogy egy olyan tervezetet készülnek benyújtani a közeljövőben tartandó egyházmegyei közgyűlés elé, amelyben területrendezési javaslatot terjesztenek elő a lelkipásztori szolgálat praktikusabb ellátása érdekében. Ez a gecsei gyülekezetet is érinteni fogja a távolabbi jövőben.

Ebéd után Szerecsenyben – a falusi búcsú hangzavarában – gyülekeztek ünnepi istentiszteletre az evangélikusok. Itt az évek óta tartó renoválási folyamat egyik állomásán adtak hálát a hívek. Sípos István gondnok lapunknak elmondta, hogy a nyolcvanfős gyülekezet 1991-ben apró lépésekben kezdte felújítani templomát. 1999-ben volt a hajlék felépítésének ötvenedik évfordulója. Akkorra a belső rész újult meg, majd ezután – egy majdnem 1,2 millió forintos beruházás keretében – bevezették a gázfűtést, lebetonozták a padlásteret, és kicserélték a tetőt. Éveken át gyűjtött pénzüket adományokkal egészítették ki, a hiányzó negyedmillió forintot pedig a hívek kamatmentes kölcsönéből fedezték.

Ittzés János püspök a vasárnap evangéliuma, Lk 12,54–59 alapján tartott igehirdetésében a reménység üzenetét tolmácsolta, amely az élet értelmére is választ ad. A kis leánygyülekezetben élők számára is fontos mondanivaló az, hogy akik Isten igéje alapján tájékozódnak, azoknak van életcéljuk, és Krisztusban eggyé válnak.

Menyes Gyula

Regionális hozzárendelés: Gecsei Evangélikus Egyházközség