Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 46 - Tiszta forrás

Egyházunk egy-két hete

Tiszta forrás

„Tessék mondani, meghalt valaki?” – kérdezte egy tájékozatlan járókelő Tabdi főutcáján november 7-én, látva a szokatlanul nagy tömeget. A válasz magától értetődően érkezett: „Nem, éppenhogy él valaki!”

A sok ember ünnepelni gyülekezett össze. Megvalósult az egy évvel ezelőtt még álomnak tűnő terv: az eddig a baptista testvéreknél helyet kapó tabdi evangélikusok új, önálló otthonba költözhettek. A családi házból igen igényesen, szépen kialakított imaház felszentelését Gáncs Péter, a Déli Egyházkerület püspöke végezte. Igehirdetésében, melyet az ünnepi meghívó igéje – „Jóságodról elmélkedünk templomodban, ó Isten” (Zsolt 48,10) – alapján tartott, elmondta: nagyon örül annak, hogy püspökként első alkalommal olyan templom szentelésén szolgálhat, amelyet egy családi házból alakítottak ki. Hiszen itt különösképp tudatosul az emberben, hogy Isten Szentlelke meg tudja újítani népét, és vissza tudja vezetni a tiszta forráshoz. Ilyen tiszta forrás, szent hely volt az első keresztények háza. Félő, hogy megváltozott világunkban a kereszténység a hatalmas katedrálisokban fog elhalni, éppen ezért a jövő az ilyen kicsiny imaházakban van – hangsúlyozta a püspök.

Az istentiszteletet követő ünnepi közgyűlés lelkészi jelentése arról számolt be, hogy a 4,2 millió forintért vásárolt ingatlant további 1,5 millió forintból alakították át imaházzá. Az összeg más ingatlanok eladásából, adományból, a Gusztáv Adolf Segélyszolgálattól és az országos egyháztól kapott pénzből, valamint gyülekezeti rendezvények bevételeiből gyűlt össze. Természetesen mindezt rengeteg felajánlott munka egészítette ki – hangzott a köszönő szó sofőrnek, tervezőnek, kőművesnek, asztalosnak, függönyvarrónak és mindenki másnak, aki segített a terv megvalósításában.

A teremben lévő hatvan szék kevésnek bizonyult: ennél többen voltak kénytelenek állni, és még többen voltak kint, a szabadban. Erre utalt a püspök tréfás-komoly búcsúszava: kívánom, hogy így legyen a következő vasárnapokon is, és várom a jelzést a püspöki hivatalba, hogy további székek vásárlásához kérnek segítséget.

Wiszkidenszky András