Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 46 - Felügyelői konferencia

Egyházunk egy-két hete

Felügyelői konferencia

Ötödik alkalommal rendezte meg egyházunk a felügyelők konferenciáját Révfülöpön, az Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központban november 5. és 7. között. Az előadások az egyháztörténelemtől kezdve az egyházpolitikán át egészen az egyház jövőbeli feladatának krisztusi meghatározásáig számos témát felöleltek.

Az egyháztörténet egy szeletét mutatta be dr. Hafenscher Károly Adalékok a közelmúlt egyháztörténelméhez című, szubjektív hangvételű előadásában. „Nekem csupán arról kell vallanom, hogyan éltem át ezeket az évtizedeket… a magam szemszögéből ismerve és ismertetve az eseményeket” – mondta. A résztvevők sok újat megtudhattak az érdekes referátumból, és esetleg addig ismeretlen összefüggésekre is fény derült.

Id. dr. Fabiny Tibor A Káldy-korszak némi távlatból című előadásában felidézte a forradalom utáni megtorlás éveinek egyházunkat sújtó eseményeit, az egyházi vezetők politizálásának pozitív és negatív hozadékait. Elsősorban a személyi ügyek intézése okozott sok bajt, fájdalmat. Az állami szervek követelésére végrehajtott nyugdíjazásokra, eltávolításokra lehet magyarázatot találni, ez azonban nem menti fel a végrehajtókat.

Remek összefoglalóját adta az LVSZ 1984-es világgyűlésének dr. Reuss András előadása. Jó volt megismerni a gyűlés előkészítésének, szervezésének rejtelmeit és visszaemlékezni az akkori élményekre. Az események ismertetése mellett az előadás érdekfeszítő része volt az Ami jó volt, Ami nem volt jó, illetve Hatások alcímek alatt elhangzott értékelő vélemény is.

Ezekben a kérdésekben igencsak megkeményedtek a vélemények. Frontális ütközetekkel nem tudjuk meggyőzni egymást, de a hiteles, őszinte szó árnyalhatja a bennünk rögzült képet. Az egyik előadó egy indiai közmondást idézett: „Mielőtt ítélkezel valaki fölött, járj három napig az ő cipőjében.” A mondás sok igazságot hordoz; meg is kellene próbálni, amit tanácsol – de vannak olyan helyzetek, amikor ez lehetetlen. Biztos, hogy nem tudok belelépni bárkinek a cipőjébe – a szónak sem a fizikai, sem az átvitt értelmében. Ismét más kapcsolatban van a cipővel az, akibe belerúgnak, vagy akin rajta taposnak. Sajnos ilyen esetek is előfordultak azokban az időkben.

Nagy odafigyelést igényelt dr. Csepregi András előadásának a követése. Az egyház jövőbeli feladatainak összefoglalásaként Jézusnak a kora társadalmi kérdéseire adott válaszait jelölte meg. A vonatkozó evangéliumi igehelyeket felírta a táblára is. A hallgatóság az üzenet részletesebb kifejtése érdekében több kérdést is intézett az előadóhoz.

Az előadásokat követő fórumon – amint általában lenni szokott – a legkülönbözőbb kérdések merültek föl. Ezekre dr. Frenkl Róbert, Szemerei Zoltán és ifj. Hafenscher Károly válaszolt. A konferencia napjait áhítattal kezdődtek és zárultak. Az áhítatokat Gáncs Péter és Ittzés János püspök, valamint Hafenscher Károly irodaigazgató tartotta. Bizony szükség van az Úr üzenetére és az imádságra, hogy ne csupán a saját gondolataink és rögeszméink körül forogjunk. Vasárnap úrvacsorai istentisztelettel zárult a konferencia.

A három nap folyamán mindnyájan gazdagodhattunk ismeretekben, és osztozhattunk a testvéri közösség áldásaiban. Köszönet érte Urunknak és mindazoknak, akik fáradoztak a konferencia szervezéséért, megvalósításáért.

Dr. Győri József

Regionális hozzárendelés: (Ordass Lajos) Evangélikus Oktatási Központ