Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 47 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Urunk, elfutott egy esztendő, és mi észre sem vettük, hogy te is velünk voltál. A magunk bölcsessége szerint intézkedtünk, mások kedvét kerestük és mások tanácsát kértük, pedig a te tanácsod vezeti a világot, és őrzi meg az ember életét. Segíts, hogy jobban megértsük tanácsaidat, hogy többet meglássunk gondviselő szeretetedből!

Köszönjük, hogy nemcsak a mi terveink valósultak meg, hanem irgalmas jóságod őrizte a világot, népünket, egyházunkat, családunkat is. Köszönjük azokat, akik az elmúlt egyházi esztendőben értünk fáradtak, a tőled tanult szeretettel végezték hivatásukat a mindennapokban. Ne engedd, hogy megfeledkezzünk róluk, hogy átnézzünk rajtuk.

Istenünk, te tudod igazán, hogy kiket miért szólítottál el ebből a világból. Azt is tudod, milyen nehezen békülünk meg az elmúlással. Add nekünk az örök élet hitét és reménységét! Merjünk az örökkévalóságban hinni! Emeld fel tekintetünket, amely csak a jelent látja!

Urunk, légy azokkal, akiknek hiányzott a mai istentisztelet, és mégsem tudtak eljönni. Ne hagyd őket vigasztalásod nélkül! Adj nekik gyógyulást és testvéri közösséget, hogy a testvérek szaván keresztül a te szavadat is meghallják.

Urunk, őrizd a családok békéjét! Add, hogy betölthessék azt a feladatot, amelyet teremtő akaratod rendelt számukra. Adj társat azok mellé, akik egyedül maradtak. Mutass utat az útkeresőknek, adj alázatot az öntelteknek!

Könyörgünk egyházunkért; adj tiszta szívet és bölcsességet mindazoknak, akik nevedben szólnak. Tégy csodát, add, hogy emberi szavakon keresztül megszólaljon a te szavad. Az emberi okoskodást járja át a te bölcsességed.

Adj tiszta kezet, életet, szándékot a téged képviselőknek! Ne engedd, hogy bűneik miatt téged gyalázzanak! Adj felelősséget és bölcsességet azoknak, akik emberek sorsát intézik. Áldd meg munkájukat, hogy kevesebb legyen az ínség, az emberi nyomorúság hivatásuk teljesítése közben.

Add, hogy egyetértés legyen a ma még veszekedők között, add, hogy mindannyian megtaláljuk a megbékélés útját! Vezesd egyetértésre az egyházakat, hogy jó gyermekeidként képviselhessék türelmes szeretetedet nyugtalan világunkban!

Légy az öregekkel! Add, hogy több hálával tudjanak emlékezni a múltra, idejében megbékéljenek embertársaikkal, önmagukkal és veled. Add, hogy merjenek előrenézni, és hogy az út végén meglássanak téged.

Urunk, áldd meg az utánunk jövő nemzedékeket! Ne engedd, hogy bűneinket megismételjék. Add, hogy tanulhassanak az atyák bűneiből. Adj nekik nagyobb hitet, több türelmet, mint amennyi elődeiknek volt. Vezesd úgy életüket, hogy gyermekeiknek jó példát mutassanak, élhető világot hagyjanak hátra!

Urunk, add, hogy tudjunk igazán örülni és osztozni mások örömében! Őrizd meg szívünket az irigységtől és a kapzsiságtól!

Áldd meg a most kezdődő hetet, hogy minden ember elvégezhesse a munkáját, és tetszésed szerint betölthesse hivatását! Légy az újszülöttekkel, adj köréjük meleg családi légkört, és légy azokkal, akiket hamarosan elszólítasz ebből a világból. Készítsd fel őket az útra, add, hogy hozzád érkezzenek, és megállhassanak előtted.

Urunk, óvd az úton lévőket, hogy célba érjenek, és hogy földi céljuk elérése ne szégyenükre, hanem javukra, a te dicsőségedre szolgáljon. Vezess, Jézusunk, véled indulunk. Ámen.