Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 47 - Hálaadó istentisztelet Bükön

Egyházunk egy-két hete

Hálaadó istentisztelet Bükön

Hálaadó istentisztelet keretében áldotta meg Vető István esperes november 14-én a Büki Evangélikus Egyházközség felújított gyülekezeti házát. Az épület eredetileg evangélikus iskolának épült, az államosítás után állami iskolaként funkcionált, és a rendszerváltás juttatta vissza a gyülekezet tulajdonába. Felújítását egy sikeres pályázat tette lehetővé…

Vető István esperes igehirdetése a farizeus és a vámszedő példázatára épült. A prédikációban elmarasztalta a farizeus hálaadását, aki önmagának könyvelt el minden erényt a vámszedővel szemben. Zárásként arra a gondolatra utalt, mely szerint „a mennyország kapuja olyan alacsonyan van, hogy azon csak térden csúszva lehet átjutni”.

Az igehirdetés után a büki férfikar adott ízelítőt repertoárjából. Az ezt követő ünnepi közgyűlést Sztehlo Péter felügyelő nyitotta meg, majd Szakos Csaba lelkész röviden ismertette az elvégzett munkát. Beszámolt arról, hogy a felújításra egy nyertes belügyminisztériumi pályázat révén kerülhetett sor. Az ötmillió forintos támogatást az országos egyház hárommillió, a helyi önkormányzat egymillió forinttal egészítette ki, tekintettel az épület helyi védettségére. (A hiányzó több mint kétmillió forintot kárpótlásból kapott összegből fedezte a gyülekezet.)

Az épület felszentelése után a hívek újra birtokba vehették a megújult gyülekezeti termet, és megtekinthették a megszépült vendégszobát is. Az ünnepség szeretetvendégséggel ért véget.

Szakosné Mihátsy Zília

Regionális hozzárendelés: Büki Evangélikus Egyházközség