Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 47 - Pesti kórustalálkozó

Kultúrkörök

Pesti kórustalálkozó

Kórustalálkozóra gyűltek össze a Pesti Egyházmegye területén működő gyülekezeti énekkarok november 6-án a zuglói templomban. A délután négy órakor kezdődő alkalom köszöntő szavait Johann Gyula, az Evangélikus Teológus Otthon lelkésze mondta el. Győri Gábor esperes és az ő szívében ébredt a vágy arra, hogy találkozzanak a pesti kórusok, és a bemutatkozáson túl az együtt éneklés öröme indítsa őket újabb szolgálatok felé.

Az egyházmegye területén működő nyolc gyülekezeti énekkar mind eljött: a fasori, a pestlőrinci, a cinkotai, a rákoskeresztúri, a rákospalotai, a zuglói nagy, illetve a teológusokkal kiegészült zuglói liturgikus kiskórus is. Nagy örömünkre jelen volt a Deák téri gyülekezetet képviselve a Lutheránia énekkar is Kamp Salamon vezetésével.

A köszöntés után a házigazda lelkész, Tamásy Tamás a Jel 15,3–4 igéje alapján a hittel éneklés áldását helyezte a hívek szívére: azok lesznek majd a Bárány énekét éneklő győztesek Jézus kórusában, akik hittel a szívükben énekelnek itt a földön, tudva azt, hogy a közös éneklés adománya szolgálat.

Ezt az énekkarok szolgálata követte; a bemutatókat egy-egy vers, illetve orgonadarab választotta el egymástól. Köszönjük Tóth Katalin teológushallgatónak, hogy versekkel, illetve Finta Gergely zuglói kántornak és orgonaművésznek, hogy orgonamuzsikával emelte az alkalom fényét. Az első blokkot követő szünet után Kamp Salamon karnagy tartott egy rendkívül gyakorlatias „előadást” az egyesített, nagy kórusnak. Rövid idő alatt megtanultunk egy Schütz-korálfeldolgozást, amely példaként szolgált arra, hogy miként lehet egy művet különböző hangszerek bevonásával és a gyülekezettel való váltakozó énekléssel igényes és változatos formában megszólaltatni az istentiszteleten. Ezután egy már előzetesen kiadott monumentális Gárdonyi-kórusmű orgonakíséretes összpróbája következett. Talán a nem énekkaros olvasó is bele tud gondolni annak a szépségébe és ízébe, amikor egyszerre nyolc kórus tagjainak az ajkán szólal meg az ének. Az alkalmat a közösen megtanult művek által keretbe foglalt istentisztelet zárta. Az igehirdetésben Johann Gyula Kol 3,12–17 alapján arról szólt, hogy az egyházi kórusok alapvető feladata az evangéliumhirdetés. Az eredményre vezető út a közös megszólaláshoz a kórustagok fegyelmezettsége és együtt mozdulása – egy mű előadásában éppúgy, mint az evangélium továbbadásában.

A négyórás program után a kórusok tagjai szeretetvendégségen vehettek részt terített asztalok mellett, amelyekre ők maguk is odatették süteményeiket. Köszönjük az együttlét és az együtt éneklés örömét; reméljük, hogy ez a kezdeményezés hagyományteremtő lesz a pesti kórusok életében.

Tamásy Tamás

Regionális hozzárendelés: Pesti Egyházmegye