Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 48 - Üzenet a Partiumból

A hét témája

Üzenet a Partiumból

A trianoni békediktátum aláírásának napján az elszakított nemzetrészeket sirató harangzúgás hirdette a megcsonkított ország gyászát. Nyolcvannégy év múltán viszont hitetlenkedve halljuk, hogy a magyarországi közbeszédben a részvétlen anyagiasság kerekedett felül a hazafiúi testvéri érzéseken, és a magyar állampolgárság határokon túlra való kiterjesztése, a nemzet újraegyesítése heves vitákat és ellenállást vált ki.

Szeretett magyar Testvéreink!

Most, amikor a küszöbönálló országos népszavazás körül csapnak össze a politikai indulatok, az alapvető kérdés az, hogy újraegyesül-e a Trianonban szétszakított nemzet, földre száll és megépül-e „a magasba” száműzött haza, vagy pedig tovább sínylődünk, kínlódunk-e a „velünk élő Trianonnal”.

Meggyőződésünk, hogy ami összetartozik, azt – mesterségesen – szétválasztani nem szabad. „Minden ország, amely meghasonlik önmagával, elpusztul; és egyetlen város vagy ház sem maradhat fenn, amely meghasonlik önmagával” – mondja Jézus (Mt 12,25). Gondoljátok meg: a külső ország- és nemzetcsonkítást ne tetézzük oktalan öncsonkítással!

A magyar állampolgárság kiterjesztése, a kisebbségbe taszított magyarság visszahonosítása elsőrenden nem anyagi, hanem erkölcsi kérdés. Mi vér és hit szerint is a testvéreitek vagyunk. Nem a pénzetekre van szükségünk, hanem mindannyiunknak egymásra.

Az európai integrációhoz az összmagyar nemzeti integráció is hozzátartozik. Ezelőtt nyolcvannégy esztendővel „erővel és hatalommal” választottak el és kergettek elkeseredésbe bennünket. Nekünk viszont most, az új ezredév legelején – amint a próféta mondja – „nem hatalommal és nem erőszakkal”, hanem Isten Lelkével (Zak 4,6), hitünk és összefogásunk erejével kell helyreállítanunk és meggyógyítanunk a nemzetet.

Vajon lesz-e annyi bölcsesség és belátás az anyaországi szavazópolgárokban, hogy igent mondjanak erre? – kérdezzük naponként. Vajon maradt-e bennetek annyi testvéri szeretet és nemzeti érzés, hogy visszafogadjatok minket közösségetekbe?

Arra kérünk, hogy ne habozzatok, ne hagyjátok magatokat félrevezettetni vagy megtántoríttatni: 2004. december 5-én éljetek szavazati jogotokkal, másokat is hívjatok, és szavazzatok igennel az állampolgárság kérdésében. Hisszük, hogy kérésünk Istennek tetsző, és mindnyájunknak – a kis Magyarországnak is – a javára szolgál.

Isten legyen Veletek! Ő áldjon és őrizzen meg benneteket!

Tőkés László református püspök és Kovács Zoltán, a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület főgondnoka