Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 48 - Zarándoklat a kettős állampolgárság támogatatására

A hét témája

Zarándoklat a kettős állampolgárság támogatatására

Gyalogos zarándoklat indult múlt vasárnap Nagyváradról Budapestre, hogy elvigye a magyar lakossághoz a romániai magyarságnak a kettős állampolgárságot támogató üzenetét. Lakatos Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Bihar megyei elnöke az MTI érdeklődésére szombaton elmondta: magyarországi fiatalok egy csoportja kezdeményezte korábban ezt a zarándoklatot, most eljöttek Nagyváradra, felajánlva, hogy elviszik Magyarországra az erdélyi és a partiumi magyarság üzenetét. A felajánlást a helyi RMDSZ és Tempfli József nagyváradi katolikus püspök egyaránt örömmel fogadta. Így a zarándokok – akikhez vasárnap romániai magyarok is csatlakoznak majd – útjuk során megállnak a nagyobb magyarországi helységekben, felkeltve az ottani lakosság empátiáját a határon túli magyarok ügye iránt.

Az RMDSZ is azt szeretné, ha a népszavazáson a többség igennel voksolna - mondta Lakatos Péter, hozzáfűzve: ha már kiírták a népszavazást, hagyni kellene a magyar állampolgárokat, hogy lelkiismeretük szerint szavazzanak.

Amikor Mádl Ferenc kihirdette a népszavazást, a Bihar megyei szervezet „párhuzamos népszavazás” megrendezését határozta el – mondta az MTI-nek Lakatos Péter. Ez tulajdonképpen aláírásgyűjtést jelent, eddig körülbelül tízezren adták a kettős állampolgárságot támogató kézjegyüket. A Bihar megyei RMDSZ-elnök arra számít, hogy mintegy harmincezer aláírást juttathatnak el majd december 2-án vagy 3-án Budapestre.

Forrás: MTI