Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 48 - Emléktábla-avatás Kőbányán

evél&levél

Emléktábla-avatás Kőbányán

Ünnepélyes és felemelő istentiszteleten vehettek részt a hívek a nemrég felújított kőbányai református templomban október 31-én. Az istentisztelet nem csupán a reformációra emlékeztetett: ezen a napon avatták fel ugyanis a gályára hurcolt prédikátorok emléktábláját, amelyen – a magyarországi protestáns templomok között egyedülálló módon – az összes gályarab neve fel van sorolva a vallásfelekezetükkel együtt. Az istentiszteleten minden név el is hangzott, halk orgonaszó és harangkondulás mellett. A névsort a gyülekezet felállva, megrendült lélekkel hallgatta végig. Az istentisztelet végén a reformátusok és az evangélikusok egyaránt megkoszorúzták az emléktáblát.

A tábla azokra az evangélikus és református prédikátorokra emlékeztet, akiket 1674-ben – egész Magyarország területéről – felségsértés vádjával a pozsonyi vésztörvényszék elé idéztek, majd halálra ítéltek. A halálos ítélet alól azok kaptak kegyelmet, akik megtagadták hitüket, lemondtak hivatalukról, vagy külföldre mentek. A hitét a több száz prédikátor közül kettő – egy evangélikus és egy református – tagadta meg. Az evangélikusok közül sokan a kivándorlást választották, és német nyelvterületen szolgáltak tovább. Száz prédikátor egyik lehetőséggel sem kívánt élni, és kész volt a halálra.

A halálos ítéletet nehéz börtönfogságra változtatták. 1675 márciusában a berencsi, lipótvári, sárvári és komáromi börtönből negyvenegy prédikátort a hófödte Alpokon keresztül gyalog Nápolyba hajtottak, és ott ötven aranyért gályaraboknak adták el őket. Kilenc hónapi szenvedés után huszonhatan maradtak életben, és szabadultak meg de Ruyter holland admirális közbenjárására. Fejenként száz tallért fizettek ki értük a bécsi udvarnak. Az Evangélikus Országos Levéltárban megtalálható Manicius Tóbiás illavai tanító, gályára ítélt rab eredeti naplója, akinek az utolsó pillanatban sikerült megszöknie.

Dr. Papp Vilmos kőbányai református lelkész, teológiai tanár, egyháztörténész – az emléktábla felállításának szorgalmazója – az október 31-ét megelőző héten a reformációi sorozat keretében felkérte dr. Fabiny Tibor nyugalmazott teológiai professzort a gyászévtized eseményeinek ismertetésére. A gyülekezet az érdekfeszítő előadásban részleteiben ismerhette meg a történtek hátterét, és sok, eddig nem ismert összefüggésre is fény derült.

Kinczler Irén (Budapest)