Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 5 - Eltávozott Szépfalusi Márta

Evangélikusok

Eltávozott Szépfalusi Márta

Alig több mint három év adatott számára férje, Bécs nagy formátumú magyar evangélikus lelkésze, "a diaszpóra mindenese", Szépfalusi István váratlan elhunyta után. Hősiesen küzdött a gyilkos kórral, mindvégig tette a dolgát, ahogy jellemző volt ez rá egész példamutató életében. 2004. január 24-én a bécsi Allgemeine Krankenhausban végleg elaludt.

Szépfalusiné Wanner Márta három területen is kimagasló teljesítményt nyújtott - szerényen, szinte észrevétlenül. Igazi társa volt lelkész-irodalmár, a Bornemisza Péter Társaságért, a Kárpát-medencei és nyugat-európai magyarságért munkálkodó férjének. Három fiúgyermek, Csaba, Zsolt és Szabolcs édesanyja volt. Mindezeken túl önálló írói-műfordítói tevékenysége is jelentős.

Elhatalmasodó betegsége ellenére az elmúlt években lelke, motorja volt a szervezésnek, amely azt célozta, hogy az Ausztriai Magyar Lelkigondozó Szolgálat váljon önálló magyar evangélikus gyülekezetté az osztrák evangélikus egyházban.

Futólagos hazai ismeretségünk után 1960-ban találkoztunk először Bécsben. A Szépfalusi házaspár ez idő tájt költözött a később legendás hírűvé vált Capistran-gasse-i lakásba. Az ezt követő közel fél évszázadban életük tanújává váltam, ezért is állíthatom hitelesen, hogy kivételes tehetséggel, intellektussal, érzelemgazdagsággal megáldott gyermekét hívta haza az Úr.

Utolsó üzenete is ezt igazolja. Az Ausztriai Magyar Lelkigondozó Szolgálat negyvennyolc éve adja ki Másokért Együtt címen újságját. Ennek az idei első, összességében 776. száma közli a nagy útra felkészült Szépfalusi Márta búcsúzó sorait:

Kedves barátaim, tisztelt olvasók!

Hű az Isten, aki elhívott titeket az ő Fiával, Jézus Krisztussal, a mi Urunkkal való közösségre.

(1Kor 1,9)

Azokhoz szólok, akik az elmúlt időben soraikkal, imádságaikkal, jó gondolataikkal kerestek fel, és egyben olvasói is a Másokért Együtt értesítőnek. A bukovinai székelyek elköszönésével "Jó találkozást", azt kívánom, ha nem ezen a földön, akkor odaát. Köszönöm a Sopronból érkezett értékelő sorokat az értesítőnk utolsó számával kapcsolatban. A bécsi AKH-ból írok, ahol a legmagasabb orvosi színvonalon kezelnek, és emberségből, szeretetből is a maximumot kapom. Szűk és tágabb családom szeretetét nap mint nap élvezem. A szentestét néhány órára a körükben tölthetem. Titeket, István halálát követően, Zsolt fiam a "nagy családnak" nevezett. Köszönöm, hogy ennek a nagy családnak a szeretetéből nekem is bőven jutott. Istentől gazdagon áldott új esztendőt kívánok.

Szépfalusi Márta

Távozása nagy veszteség nemcsak a bécsi gyülekezetnek, hanem a magyar evangélikusságnak és a magyar irodalomnak, a magyar kultúrának is. Magam nem restellem a személyes veszteség könnyeit.

Frenkl Róbert