Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 5 - Jutalomút az angyalok városába

Keresztutak

Jutalomút az angyalok városába

Los Angelesben
Kevés diáknak teljesülhet ily rövid idő alatt az álma. Nekem megadatott, hogy eljuthassak az álmok hazájába, az Amerikai Egyesült Államokba. Egy sikeres pályázat révén - melyet a Keresztény Iskolák Nemzetközi Szervezete (ACSI) írt ki - január 2. és 6. között részt vehettem egy Los Angelesben tartott konferencián. A fiatalok számára rendezett tanácskozás alapkérdése az volt, hogy menynyire befolyásolja életünket a média, valamint az, hogy milyen módon tudjuk megőrizni kultúránkat és annak értékeit. A közép-európai régiót két román, egy szlovák, egy lengyel fiatal, illetve e sorok írója (aki az Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium 12. osztályos tanulója) képviselte az eszmecserén.

Az Impact 2004 konferencia résztvevői elsősorban amerikai diákok voltak, de egy kínai küldöttség és a mi közép-európai csoportunk is meghívást kapott a tanácskozásra. Házigazdáink példás vendégszeretettel fogadtak minket. Igen meglepett, hogy az egyik amerikai szponzor, aki utazási költségeinket fedezte, külön megköszönte nekünk, hogy támogatását elfogadtuk, és elmentünk a konferenciára.

Ez alatt a néhány nap alatt neves amerikai szakemberek tolmácsolásában - egyebek mellett - arról hallhattunk, hogy miként befolyásolja a média az emberi gondolkodást, hogyan manipulálja az információkat, hogy a modern kor eszközei miként válhatnak a jó és a rossz közvetítőivé. Igazi élmény volt számunkra, amikor az előadók a mozifilmek hatásait elemezték. Külön kitértek a jó nevű amerikai színész, Mel Gibson új filmjére (The Passion of Christ), amely hihetetlen erővel jeleníti meg Jézus szenvedéseit. Ez az alkotás példát adhat arra, hogy miként lehet a 21. század emberéhez eljuttatni a kereszténység legfőbb üzenetét. Persze a Sony Stúdióban járva azt is tudatosították bennünk, hogy a filmipar adta lehetőségekkel lehet jól élni, de visszaélni is.

Azzal a meggyőződéssel érkeztem haza, hogy a negatív dolgokon lehet és kell változtatni. Hogyan segíthet ebben a hit és a vallás? Nem könnyű kérdés, de az olyan találkozások, mint amilyen a Los Angeles-i is volt, erősítik az emberben azt a tudatot, hogy küldetése van, és azt teljesítenie kell.

Kenéz Anikó