Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 5 - Új munkaág a Fébé diakóniai tevékenységében

Keresztutak

Új munkaág a Fébé diakóniai tevékenységében

Az elmúlt héten a rádió- és televízióadásokban, egyes újságokban hírt adtak arról a konferenciáról, amelyet abból az alkalomból rendeztek, hogy január 19-étől egy új, a sérült embereket segítő program indul hazánkban. A Fébé Evangélikus Diakonissza Egyesület Alapítványa a holland SizaDorp Alapítvány szakmai támogatásával kezd hozzá egy hároméves fejlesztéshez, amelynek célja, hogy a rehabilitációs segédeszközöket, az otthonok felszerelését és a munkahelyeket Magyarországon is hozzáigazítsuk a sérült emberek egyéni szükségleteihez.

Magyarországon az elmúlt tíz-tizenöt évben óriási fejlődés észlelhető a rehabilitációs és gyógyászati segédeszközök kínálatában. Az államilag támogatott eszközök minősége és választéka ugrásszerűen javult. A magyar piacon minden jelentősebb világcég jelen van, tehát „csupán” pénz kérdése, és megvásárolhatjuk álmaink rehabilitációs eszközeit. Külföldi testvéreink is gyakran megajándékoznak bennünket korszerű felszerelésekkel, és különféle egyházi csoportok is segítenek a drága berendezések megvásárlásában.

Az idők folyamán azonban rá kellett jönnünk arra, hogy a gyárilag, sorozatban gyártott eszközöket legtöbbször „testre kell szabni” ahhoz, hogy igazán biztonságosak, kényelmesek legyenek. Gyakran maga az érdekelt nem is tudja felmérni, hogy az újonnan kapott eszközt hol kellene kicsit módosítani ahhoz, hogy igazán jó legyen. A holland–magyar együttműködés elsődleges célja az, hogy ezen a gondon segítsen.

A közeljövőben Piliscsabán elkészül egy olyan műhely, amelyben képzett technikusok el tudják majd végezni ezeket a szükséges módosításokat. Szervizkocsival házhoz is tudnak majd menni, hogy a helyszínen oldják meg a problémát.

Céljainkhoz olyan együttműködő partnereket keresünk, akik egy országos hálózaton belül részt vennének ebben a szolgálatban. Korszerűen értelmezve krisztusi küldetésünket, ez is része a fogyatékossággal élő testvéreink között végzett szeretetszolgálatnak – még ha eddig nem is volt módunk ezt gyakorolni. A holland kormány jelentős pénzügyi támogatása (3 év alatt mintegy 110 millió forinttal járulnak hozzá munkánkhoz) és a holland szakemberek tapasztalatai lehetővé teszik, hogy Isten segítségét kérve hozzákezdjünk ehhez a programhoz.

Dr. Gadó Pál, a Fébé Kht. ügyvezetője