Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 5 - Éljük meg a keresztény életörömöt!

Keresztutak

Éljük meg a keresztény életörömöt!

A keresztény életöröm megélésére, a kapcsolatok építésére és a generációk közötti összhang megteremtésére buzdít februári körlevelében a farsangi és a báli időszak kapcsán a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferens püspöke.

„A február a farsang, a bálok időszaka. Éljük meg a keresztény életörömöt a táncban, a bálokon, az ünnepi szórakozásban, és használjuk fel ezeket az alkalmakat az emberi kapcsolatok építéséhez, a generációk közötti összhang megteremtéséhez” – írta Bíró László a levélben, amelyet vasárnapi keltezésű számában tett közzé az Új Ember című katolikus hetilap.

A püspök hozzátette: ne feledjük, akkor is Krisztushoz tartozunk, amikor szórakozunk, táncolunk, mulatságokon veszünk részt. „A farsangi mulatság szerves tartozéka lehet keresztény életünknek mind a családban, mind a közösségeinkben” – közölte. Arra hívta fel a híveket: bátran keressenek alkalmat igazi farsangi szórakozásra, legyenek találékonyak a formák megválasztásában. „Munkálkodjunk a szórakozás kultúrájának elmélyítésén” – szólította fel a katolikus közösségeket Bíró László.

A püspök a múlt év végén, karácsony napjaiban egész évre szóló programot hirdetett „Hívom a családokat” címmel, ennek keretében minden hónapra újabb körlevelet tesz közzé. A januári levél az anya és a gyermek kapcsolatát állította előtérbe.

„A sokféle nyomasztó statisztika mintha azt sugallná, hogy a család és a házasság válságban van” – írta tavaly decemberi felhívásában Bíró László, arra szólítva fel a híveket: éljék meg családjaikban a keresztény örökséget, higgyenek abban, hogy a jó is lehet „ragályos”.

Az elmúlt években számos egyházi közösségben vált hagyománnyá farsangi bál szervezése. Évről évre közösen hirdetik meg közös farsangi mulatságukat például a budai katolikus egyházközségek, de az idén lesz ökumenikus farsangi bál is, amelyet február 13-án rendeznek meg Szegeden.

A protestáns egyetemi és főiskolai gyülekezet szervezésében február 7-én vadnyugati farsangot tartanak a lágymányosi protestáns egyetemi kápolnában. Ugyanaznap rendez bált a Budai Református Egyházközség, Sárospatakon pedig immár hatodik alkalommal várják református bálra az érdeklődőket, ezúttal február 14-én.

(MTI)