Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 5 - A televízió mint szószék

e-világ

"Valaki mondja meg..."

A televízió mint szószék

Szolgálatom kilenc éve alatt sokszor magyaráztam már el a hozzám érkezőknek, hogy a parókia nem plébániahivatal, hogy a megszólításunk nem plébános úr, hanem lelkész úr. (Természetesen nincsen ebben semmi sértő, de mégis igazításra szorul.) A templomot látogató városlakók kérdésére sokszor mondtam el azt, hogy a zöld oltárterítő nem a mosodában van, hanem éppen fehéret kell feltenni az ünnep miatt. Számtalanszor beszélgettünk az engem megszólító járókelőkkel arról is, hogy miért szól a harang, és hogy a keresztelés hol történik.

Barátaim, ismerőseim sokszor győzködtek arról, hogy ezekről a dolgokról az "átlag magyar" bizony keveset tud. Tisztelet a kivételnek, de az elmúlt évtizedekben felnövekvő generáció ezekben a kérdésekben igencsak járatlan. De ami örvendetes: mára sokakban feltámad - akár felnőtt fejjel, diplomával a zsebben is - a tanulás iránti vágy.

Felkerestem az Oroszlányi Városi Televízió szerkesztőségét, és elmondtam, hogy új műsorral bővülhetne a heti adás, tudniillik a történelmi egyházakat bemutató, az egyház világát ismertető sorozattal. A főszerkesztő örömmel fogadta ajánlatomat, és ennyit mondott: "Kezdd el!" Akkor még nem tudtam, hogy mennyi munkával jár egy valamivel több mint 5 perces film elkészítése. Forgatókönyv, narráció, felvétel, szkriptelés, vágás...

Természetesen ezeket nem tanítják a teológián. De Isten mellém állított egy olyan fiatal szerkesztő-riportert, Szolga Róbertet, aki örömmel segít a műsorok elkészítésében.

A sorozatban megmutatjuk, hogy hol szolgál az egyház (iskola, óvoda, laktanya, kórház, börtön, templom...), hogy a templomaink hogyan néznek ki, s miként változtak az első keresztények idejétől kezdődően. Bemutatjuk az oltárt, a szószéket, a keresztelőmedencét, az orgonát, a harangot. Beszélünk a Bibliáról, az egyházi ünnepekről és még sok minden másról, amely a gyülekezeti tagok számára természetes, de azok számára számos újdonságot kínál, akik most hallnak ezekről először.

Viszonylag új szolgálati terület a televízió, hiszen rengeteg olyan embert is megszólíthatunk segítségével, akit másképp egyáltalán nem érnénk el. Le tudjuk talán rombolni azokat a falakat, melyeket a régmúlt húzott körénk. Fellebbenthetjük a fátylat az egyház eddig titkosnak hitt világáról.

"Valaki mondja meg..." Én megpróbáltam. Próbálják meg lelkészeink is mindenhol, ahol működik kábeltelevízió.

Molnár József