Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 5 - Ökumené a Vajdaságban

A hét témája

Ökumené a Vajdaságban

A magyarországi ökumenikus imahéttel egy időben a szabadkai keresztények is együtt könyörögtek a Krisztus-hívők egységéért. Január 24-én, szombaton az evangélikus templom adott otthont az alkalomnak, amelyen Dolinszky Árpád evangélikus szuperintendens köszöntötte az egybegyűlteket.

Az igehirdetés szolgálatát Stanislav Hočevar belgrádi érsek, a Katolikus Püspöki Konferencia elnöke végezte. A zsúfolásig megtelt templomban a záróliturgia keretében dr. Irinej Bulović, a Szerb Pravoszláv Egyház bácskai püspöke, dr. Pénzes János, a szabadkai katolikus egyházmegye püspöke és Csete Szemesi István, a Jugoszláviai Református Keresztyén Egyház püspöke osztott áldást a híveknek.

Hočevar érsek köszöntésében kiemelte, hogy a jelenlévők történelmi pillanatnak lehettek tanúi, hiszen 1918 óta első alkalommal találkoznak egymással evangélikus templomban a katolikus és a pravoszláv egyház legfelsőbb vezetői.

A vendégek között számos helybéli katolikus, pravoszláv és református lelkész foglalt helyet. Az istentiszteletet megtisztelte jelenlétével Kasza József, a szerb kormány alelnöke, a Vajdasági Magyarok Szövetségének elnöke, valamint Szegedi Gábor, a szabadkai Magyar Főkonzulátus külgazdasági attaséja, Papp Árpád, a végrehajtó bizottság elnöke, Józsa László, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Weiss Rudolf, a Német Népi Szövetség elnöke, zsinati alelnök is. Szólóénekekkel közreműködött Mengyán Norbert kántor.

Az istentisztelet után Dolinszky Árpád, az Ágostai Hitvallású Evangélikus Keresztyén Egyház szuperintendense fogadást adott a vendégek tiszteletére.

D. A.