Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 50 - Presbiteriktatás Bécsben

Keresztutak

Presbiteriktatás Bécsben

Egy közösség gyülekezetté válásának jogi feltételei között első helyen szerepel a gyülekezeti élet irányításáért felelős testület, a presbitérium megválasztása. Advent második vasárnapján D. Szebik Imre, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke és Herwig Sturm, az Osztrák Evangélikus Egyház püspöke közös szolgálat keretében iktatta be az Ausztriai Magyar Evangélikus Gyülekezet elsőként megválasztott, hattagú presbitériumát Bécs belvárosában.

Az Ausztriában élő háromszázezer fős evangélikussághoz tartozó mindössze másfél száz bécsi magyar evangélikus – és rajtuk kívül természetesen más felekezetűek – összegyűjtését, felkarolását és lelkigondozását több évtizeden keresztül Szépfalusi István evangélikus lelkész és felesége végezte. Halálukat követően tavaly feloszlott a lelkigondozói szolgálat. A kis létszámú gyülekezet újraszervezését és a presbitérium megválasztását előkészítő munkákat a jelenleg a bécsi teológián doktori disszertációját író Solymár Mónika evangélikus lelkésznő vállalta el.

Az ünnepi istentiszteleten Szebik Imre igehirdetésében (Ézs 55,6–11) örömmel konstatálta: elindult a gyülekezet élete. „Advent annyit tesz: keresni az Urat. Aki hallgatja őt, az ige hangját hallja meg. Legyetek hát az ige keresői és követői!” – mondta a püspök. Ezután Szebik Imréné énekkel, Herwig Sturm pedig kézfogással köszöntötte az új presbitérium tagjait. Szebik Imre áldással erősítette meg a presbitereket most kezdődő szolgálatukban, köztük a gyülekezet felügyelőjét (kurátorát), Andorka Rudolfot. Az istentiszteletet követően a gyülekezet Kádár Sándor szabadkai orgonaművész, egyházzenész koncertjén vett részt. Az alkalmat megtisztelte jelenlétével dr. Horváth István ausztriai magyar konzul is.

Horváth-Hegyi Olivér