Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 50 - Protestáns egyházi vezetők a népszavazásról

Keresztutak

Protestáns egyházi vezetők a népszavazásról

Az MTI-nek nyilatkozó egyházi vezetők sajnálattal fogadták, hogy kevesen adták le voksukat az országos ügydöntő népszavazáson. A katolikus egyház vezetői nem kívánták kommentálni a referendum eredménytelenségét.

A katolikus, a református és az evangélikus egyház a népszavazást megelőzően körlevélben, illetve felhívásban arra kérte híveit, hogy menjenek el a népszavazásra, és szavazzanak igennel a határon túli magyarok kedvezményes honosítására. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) nem foglalt állást; arra hívta fel híveit, hogy vegyenek részt a népszavazáson, és mindenki a saját lelkiismerete, meggyőződése alapján szavazzon.

„Nem voltunk elegen azok, akik ezt a fajta szolidaritást a szavazatunkkal ki tudtuk volna fejezni” – kommentálta a népszavazás eredménytelenségét Bölcskei Gusztáv református püspök múlt vasárnap, késő este az MTI-nek.

  1. Szebik Imre evangélikus elnök-püspök kijelentette: az eredménytelenség ismeretében jobb lett volna, ha nem is került volna sor erre a népszavazásra. „Sajnálom, hogy ilyen kevesen mentek el szavazni, de azt gondolom, hogy az egyházak a maguk részéről egyértelműen kifejtették álláspontjukat” – mondta, hozzátéve, hogy „most a kormánykoalíciónak lehetősége nyílik arra, hogy az általa fölemlített ígéreteket végre is hajtsa, és a magyarság saját szülőhazájában való maradását segítse”. Az evangélikus püspök kiemelte, hogy a népszavazás eredménye nem jelent változást az egyházi kapcsolatokban; ugyanazzal a szeretettel és segítőkészséggel gondolnak a határon túli magyarokra, akiket eddig is szívükbe zártak – „ezentúl talán egy árnyalattal még jobban”.

(MTI)