Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 50 - A hitelesség a legjobb reklám

A hét témája

A hitelesség a legjobb reklám

Alig két hete érkeztem haza Szingapúrból, a világ másik feléről. És ismét rá kellett döbbennem, milyen keveset tudok arról, ami itt, a közvetlen közelemben zajlik.

Koromsötét novemberi délután. Balatonszárszó ilyenkor már téli álmát alussza. Miután a vasútállomástól végigballagtam a kísértetiesen kihalt Jókai utcán, megkönnyebbülve láttam meg a missziós ház hívogató fényeit. Boda Zsuzsa, a médiaműhely háziasszonya, Végh Szabolcs, a konferencia-központ megbízott igazgatója, felesége és kicsi lányuk családias szeretettel fogadtak a skandináv hangulatú, igényesen felújított házban.

Jól éreztem magam Szárszón. De nem elsősorban a szép környezet miatt. Inkább az emberek, a találkozások, a jó beszélgetések szereztek inkább örömöt. Az meg különösen, hogy – ellentétben az istentiszteleteken tapasztaltakkal – itt a fiatalok voltak többségben. De persze nem hiányoztak az idősebb korosztályok képviselői sem.

Szilágyi Ramóna Bakonycsernyéről érkezett. – A maga háromezer-ötszáz tagjával ez a legnagyobb falusi evangélikus gyülekezet. Településünknek saját televíziós lánca is van.

Pelles Ferencné, Ilona a kétszázötven éves nyíregyházi gyülekezet lapját hozta el. – Tizenharmadik esztendeje szerkesztjük lelkes laikusokkal, hívőkkel és lelkészekkel az 1400 példányban megjelenő Hírmondót.

Zsíros András Kaposvárról jött. – Teológusként végeztem, de még tanulni szeretnék. A marketing és a public relations érdekel. Tizenhárom éves korom óta írogatok. Legutóbbi próbálkozásunk, a Cipő című, fiatal evangélikusoknak szóló lap sajnos megszűnt. Lehet, hogy túl szokatlan volt, s persze a pénz is hiányzott.

Chladek Tibor gimnazista, a társaság legfiatalabb tagja. – A nagypapám presbiter volt, én pedig a teológiára készülök. A kőbányai evangélikus gyülekezet lapjába írogatok, valamint a Pad Alatt és a MéDiák című diáklap főszerkesztője, illetve szerkesztője vagyok.

Naszádi Krisztina, a Harmat Kiadó főszerkesztője. – Református vagyok, két fiam van, akiktől sokat tanulok. Például azt, hogy az egyházi sajtónak, televíziónak feltétlenül meg kellene újulnia. Ezt az idejétmúlt, fantáziátlan nyelvi és képi világot ők egész egyszerűen nem értik. Nem jut el hozzájuk az üzenete.

Novotny Zoltán, a Protestáns Újságírók Szövetségének elnöke, 1986-tól 2002-ig a Petőfi rádió adófőszerkesztője. – Egyszer valaki a következő szavakkal jellemzett engem: „Határozott véleménye: talán.” Igen, úgy gondolom, a kételkedés és a gondolkodás elválaszthatatlan egymástól. A keresztény értékeket akkor is becsempésztem a műsoraimba, amikor ez még nehezebben ment.

Nagy Imre, a Magyar Televízió Vallási Műsorok Szerkesztőségének szerkesztő-riportere. – A vallási műsorok karanténjából ki kell és ki is lehet törni. Sok olyan műsor létezik, amelyben helye van a keresztény szellemiségnek, értékeknek.

Jásdi Beáta