Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 50 - Kapaszkodó

A közelmúlt krónikája

Kapaszkodó

Történetek a Béres Cseppről

A Béres Gyógyszergyár 2002-ben ünnepelte a Béres Csepp megalkotásának 30. évfordulóját. Történetének három évtizede alatt a Béres Csepp valóságos fogalommá vált: mind a politikai üldözés, mind a sikeres rendszerváltás utáni pályafutása alatt több százezren ismerhették meg a készítményt és feltalálóját. Szinte mindenkinek az ismeretségi körében akad egy ember, aki a hetvenes-nyolcvanas években csak nagy nehézségek árán jutott hozzá a készítményhez, és szinte minden családban van Béres Csepp-fogyasztó. Számos történet, személyes tapasztalat kapcsolódik a Béres Csepphez, ezrek és ezrek merítettek erőt használatából, nyerték vissza egészségüket a segítségével.

A Béres Gyógyszergyár úgy gondolta, hogy kötelessége ezen történeteket összegyűjteni és megőrizni. Ezért a 30. évfordulón pályázatot hirdetett, melyben arra kérte a cseppek fogyasztóit, hogy írják meg tapasztalataikat, történeteiket, amelyeket a készítmény alkalmazása kapcsán szereztek, megéltek. A beérkező levelek száma és tartalma a cég minden várakozását felülmúlta. Az egyik levélíró azt írta: „Tegyenek közzé minél több történetet, hadd tanuljanak az emberek!”

Béres Klára a történetekből megragadó erejű könyvet állított össze, mely híven tükrözi a készítmény népszerűségét, fontosságát és sokrétűségét.

Béres Klára szerint „ezek az írások olyan sorsokba engednek betekintést, melyekből mindenki erőt meríthet. Tele vannak tiszta emberséggel, elszánt küzdelemmel, szeretettel, megbecsüléssel és sok reményt nyújtó, másoknak átadható tapasztalattal. Aki az életéért küzd, aki a gyógyulást keresi, a gyönge szalmaszálba is belekapaszkodik. A könyvben fellelhető sorsok mindegyike olyan, mint egy-egy erős gerenda. Akinek szüksége van rá, bátran fogódzkodjon beléjük, a sorsközösségekben bizonyos, hogy kapaszkodóra talál.”