Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 51 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Velünk vagy, Urunk! Add, hogy mindennél jobban érezhessük, hogy megjelent üdvözítő kegyelmed a mi számunkra és az egész világ számára! Az öröm, a békesség és a szeretet ne csak ma határozza meg éltünket! Mozdíts meg bennünket, hogy valóban az örömhír hordozói és továbbadói lehessünk!

Velünk vagy, Urunk! Add, hogy ne legyünk figyelmetlenek és érzéketlenek a világ bajai iránt! Olyannyira megszoktuk már a szenvedés látványát a televízió képernyőjén, hogy elfeledtünk könyörögni hozzád a háborúktól és természeti csapásoktól szenvedőkért. Kérjük, enyhítsd a szenvedést a világ legtávolabbi vidékein is!

Velünk vagy, Urunk! Add, hogy át tudjuk adni ezt az örömhírt, amikor kilépünk templomunk falai közül! Vezérelj bennünket igazi, önzetlen szeretetre! Adj nekünk gyógyító szavakat a súlyos lelki sebeket hordozók számára! Te irányítsd tetteinket, s ne az önző méricskélés, amikor szenvedők kiáltanak utánunk! Embereket bíztál ránk, add, hogy szavaidra figyelve szeressük a ránk bízottakat! Segíts, hogy szeretni tudjuk ellenségeinket és szeretteinket, felebarátunkat és önmagunkat!

Velünk vagy, Urunk! Öleld át szereteteddel hazánkat, népünket, otthonainkat! Add bölcsességedet az élet bármely területén felelősséget hordozóknak, és irányítsd a felelősséget magukról levetni akarókat! Vond közösségedbe a bűneik alatt roskadozókat és a bűneikben megmaradni akarókat!

Velünk vagy, Urunk! Könyörgünk hozzád a testi vagy lelki terror alatt élőkért. Könyörgünk hozzád a magánnyal és az elsivárosodott élettel küzdőkért. Könyörgünk hozzád a visszatartott könnyekkel és a visszafogott kiáltással küzdőkért. Könyörgünk hozzád a céltalan és célt tévesztett életekért.

Velünk vagy, Urunk! Ne engedd ezt elfelejtenünk az év többi napján sem. Hálatelt szívvel állunk eléd, mert megjelent üdvözítő kegyelmed a világban. Add, hogy erről sokaknak bizonyságot tegyünk életünkkel, hogy minden embert elérhessen a te szereteted és kegyelmed! Hiszen megszületett a Megváltó, akit Immánuelnek neveznek, ami azt jelenti: Velünk az Isten. Ámen.