Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 6 - Ki lehet Jézus tanítványa?

Keresztény szemmel

Ki lehet Jézus tanítványa?

"Krisztust mindenkinek a maga módján kell követnie..." (Eckhart)

Jézus a tanítvánnyá válásról meglehetősen kategorikusan nyilatkozik: "aki közületek nem mond le minden vagyonáról, nem lehet az én tanítványom" (Lk 14,33). Aki tehát lemond minden vagyonáról, az már automatikusan tanítvánnyá is válhat? Talán igen, talán nem. Szerintem aligha.

Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a Biblia nem különálló mondatok halmaza, hanem összefüggő gondolatok csodálatos láncolata. A vagyoni kérdésben például az a mérvadó, amit Pál apostol ír: "És ha szétosztom az egész vagyonomat, és testem tűzhalálra szánom, szeretet pedig nincs bennem: semmi hasznom abból." (1Kor 13,3) Tehát nemhogy a vagyon szétosztása, hanem még a "tűzhalállal kombinált változat" sem garancia az örök életre. Pál szerint a "legkiválóbb út" a szeretet: tanítvánnyá csak az válhat, aki szívből cselekszik - nincs ennél nagyobb parancsolat. Abban viszont már különbségek lehetnek, hogy ki hogyan követi Jézust ezen az úton.

Mottónk azt üzeni, hogy számtalan út létezhet: "Krisztust mindenkinek a maga módján kell követnie." Eckhart középkori misztikus ezzel arra figyelmeztette hallgatóit, hogy Mesterünk követése nem fakadhat üres formaságból vagy kényszerből, csak szívből jövő meggyőződésből. Ilyen alapon akár a templomba járás is lehet bűn, hiszen aki csupán azért jár oda, mert attól fél, hogy "megszólja a szomszéd", az képmutató.

Mindenki vizsgálja meg a saját tetteit, hogy "senki meg ne csalja önmagát" (1Kor 3,18). Elvégre ha nem hitből és szívből cselekszünk, semmi hasznunk abból! Ha nem hitből és szívből hordozzuk saját terhünket, semmi hasznunk abból! "Mert minden, ami nem hitből származik, az bűn." (Róm 14,23)

Andriska János