Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 6 - Lelkészevangélizáció az északi kerületben

Egyházunk egy-két hete

Lelkészevangélizáció az északi kerületben

Az elmúlt szombaton - január 31-én - evangélizációra hívták az Északi Egyházkerület lelkészeit. A piliscsabai Béthel Missziói Otthonban tartott nap kezdetén Győrfi Mihály nyírszőlősi lelkész áhítata Pál apostol galatáknak írt mondataival szembesítette a jelenlévőket. Dr. Csepregi András teológiai tanár előadásában látványos példáját adta annak, hogy a megtérés olykor szépséges teológiai felismerésekből is fakadhat. Az előadás korreferátora, Novotny Dániel érdekes felvetéseinek ellenáramlataival teljesítette ki a gondolatmenetet.

A délutáni program személyes lelkészi kérdéseket hozott elő. A pódiumbeszélgetés során a lelkészi kiégettség, megfáradás olykor egészen mélyre hatoló vizsgálatára vállalkoztak a résztvevők. A felkért előadók más és más oldalról közelítettek a kérdéshez. Farkas Sándor - aki ebből a témából írta a diplomamunkáját - a lelkészek között nemrégiben készített felmérésének eredményeiről számolt be a hallgatóság előtt. Bence Imre budai esperes arról beszélt, hogy milyen nagy szerepe van a töltekezésnek, a megállásnak. Buday Zsolt bényei lelkész saját pályájának kezdetéről szólt: arról, hogy a kezdeti lendületet bizony nehéz megőrizni. Győrfi Mihály nem lelkészként kezdte hivatását. Ő arról vallott, hogy számára az evangéliumi elszántság ad erőt. Hittudományi egyetemünk rektora, dr. Szabó Lajos a kiégés kivédésének fontosságát hangsúlyozta. Koczor Tamás bibliai párhuzamokat említve utalt arra, hogy Isten ügye mindig a lelkes embereken keresztül ment tovább. Mint mondta, szeretne hivatásukban égő lelkészeket látni az evangélikus egyházban. A hozzászólásokat követő élénk beszélgetés is azt jelezte, hogy a téma sokakat igen közelről és mélyen érint egyházunkban. Közös reménységünk, hogy a feltárt nehézségek Isten előtt állva megoldódhatnak.

A nap zárásaként Koczor Tamás Márk evangéliuma alapján a vak meggyógyításának történetéről tartott áhítatot. A jól ismert elbeszélés a minket meggyógyítani vágyó Krisztushoz vezette a hallgatóságot.

-or -ás