Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 6 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Mennyei Atyánk! Köszönjük, hogy szent igédben ma is elénk álltál, és nem hagytál bennünket lelki táplálék nélkül, mert "nem csak kenyérrel él az ember". Gondod van minden emberre és a világra, amelyet alkottál. Teremtésedet szemlélve hadd nyíljon fel szemünk a csodálkozásra! Segíts felismernünk hatalmadat, amellyel ma is mindenek felett állsz, és a bűn rombolása ellenére dicsőségesen uralkodsz mindenen. Segíts bennünket, hogy felismerjük akaratodat, és munkatársaidként végezzük a ránk bízott szolgálatot. Légy mindazokkal, akikre a vezetés felelősségét bíztad. Add, hogy átérezzék a tőled kapott feladat súlyát és felelősségét. Intsd őket igéd és lelkiismeretük által, hogy ne éljenek vissza hatalmukkal, hanem azzal minden embertársuk, a társadalom és az egész teremtett világ javára tudjanak élni.

Urunk! Szavad, amely Igédben és az igehirdetésben eljut hozzánk, az élet szava. Kérünk egyházadért és mindazokért, akik egyházadban igédet hirdetik: adj nekik bölcsességet. Add, hogy mindig tisztán és igazán adják tovább a rájuk bízottaknak azt, amit Szentlelked által kijelentesz. Szent egyházad minden tagjának adj tiszta látást, bölcsességet és bátorságot ahhoz, hogy szóljanak, amikor szólni kell, és hallgassanak, amikor hallgatni kell. Ne engedd, hogy hamis tanítások fertőzzék életünket és veled való kapcsolatunkat.

Adj bölcsességet a pedagógusoknak és mindazoknak, akikre a tanítás nehéz feladatát bíztad! Segítsd őket, hogy mindig megtalálják a rájuk bízottak szívéhez vezető utat. Légy a tanulókkal is! Add, hogy bölcsen fogadják a feléjük áradó információkat. Segítsd őket, hogy meg tudják különböztetni azt, ami a javukra van, attól, ami árt. Őrizd meg őket a kísértések között, és ne engedd, hogy azokat, akiket a keresztség által gyermekeiddé fogadtál, elcsábítsa e világ fejedelme.

Áldd meg a házastársakat és a családokat! Add, hogy betöltsék hivatásukat teremtett világodban. Segítsd, hogy tisztességgel és becsülettel végezzék munkájukat, egymást szeressék és becsüljék. Add békességedet is, hogy az ellentéteket, viszályokat a tőled kapott bölcsességgel és világossággal tudják megoldani.

Légy mindazok támasza, akik segítségre szorulnak. Légy társa az egyedül lévőknek, orvosa a betegeknek. Légy a haldoklók reménysége és a gyászolók vigasztalója. Erősítsd a bizonytalankodókat, és bátorítsd a kételkedőket.

Szenteld meg és újítsd meg gyülekezetünket és egész anyaszentegyházadat, hogy sóként és világosságként éljen és szolgáljon a világban a te dicsőségedre és embertársaink javára az Úr Jézus Krisztus által. Ámen.