Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 6 - Megtalálták Pozsonyban Pázmány Péter könyvtárát

Kultúrkörök

Megtalálták Pozsonyban Pázmány Péter könyvtárát

Háromszázhetven év után Pozsonyban előkerült Pázmány Péter könyvtárának félszáz darabja: az 52 kötetet dr. Mészáros Klára, a pozsonyi egyetemi könyvtár régi nyomtatványok és kéziratok osztályának vezetője fedezte fel a könyvtár két és fél milliós állományának rengetegében.

Mészáros Klára történész emlékeztetett arra, hogy az ellenreformáció vezérének, az egyetemalapító bíborosnak, a magyar barokk próza legjelentősebb mesterének személyi könyvtárát több mint 370 évig hasztalan keresték. Pázmány monográfusa, Fraknói Vilmos és mások is e könyvtár fellelésének szentelték kutatásaik jelentős részét, de eredménytelenül.

Pázmány első, nagyszombati könyvtára 1620-ban a tűz martaléka lett. Nem tudni, hogy ezt követően Pozsonyban hány kötetből álló gyűjteményt hozott létre, de történetileg igazolt tény, hogy ezt a "második" könyvtárát röviddel a halála előtt végrendeletben hagyományozta a pozsonyi jezsuita kollégiumra.

Az állományból azóta egyetlen példány sem került elő.

A kutató néhány ezer további régi könyv átvizsgálása során külön csoportosította a Pázmány halála előtt megjelent köteteket, és ezek közül sikerült teljes bizonyossággal elkülönítenie azt a félszáznál több kötetbe foglalt negyvenhat művet, amely Pázmány "második" könyvtárának állományát képezte. Mindegyik mű tartalmazza ugyanazt a - Pázmány halálának dátumát rögzítő - bejegyzést, két kötet bejegyzése pedig egyértelműen úgy szól, hogy "Pázmány Péter kardinális könyveiből".

(MTI)