Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 7 - Orgonahangversenyek Pestszentlőrincen

A közelmúlt krónikája

Orgonahangversenyek Pestszentlőrincen

A pestszentlőrinci templom egyik fő ékessége a 18. század elején készült, gyönyörű Angster orgona. A remekművön azonban nyomot hagyott az elmúlt kétszáz esztendő, ezért a gyülekezet úgy határozott, hogy a hangszer megmentésére jótékonysági orgonahangversenyeket rendez neves előadóművészek közreműködésével. Első alkalommal, január 25-én délután Trajtler Gábor, egyházunk országos zenei igazgatója adott koncertet a templomban. Őt, valamint az áhítat igehirdetőjét, Szeverényi János országos missziói lelkészt a házigazda, Győri Gábor esperes köszöntötte, majd ismertette az országosan nyilvántartott, kiváló orgona történetét és készítőjének munkásságát.

A hangverseny első részében barokk orgonaművek szólaltak meg a gyönyörű hangú hangszeren N. Bruhnstól, J. G. Walthertől és J. S. Bachtól. Az igehirdetés után Trajtler Gábor egy Johannus elektronikus orgonán folytatta hangversenyét. (A hangszert a pestlőrinciek az orosházi gyülekezettől kapták kölcsön arra az időre, amíg templomuk ékessége elkészül.) A koncert második részében az idős művész kezei alatt romantikus orgonaművek - Dubois In paradius című darabja és C. Frank A-moll korálja - csendültek fel.

A csodálatos művek nemcsak a Teremtőhöz vitték közelebb a lelkeket, de bőséges adakozásra is késztették a szépszámú hallgatóságot.

A következő hangversenyt - melyen dr. Finta Gergely, hittudományi egyetemünk tanszékvezetője fog közreműködni - március 21-én 18 órai kezdettel tartják a lőrinci evangélikus templomban. Május 23-án 18 órától pedig Zászkaliczky Tamás orgonaművész lesz a gyülekezet vendége.

Péter Géza