Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 7 - Hullámokat keltő élmény

Egyházunk egy-két hete

Hullámokat keltő élmény

Katechetikai nap a bibliodráma jegyében

Bibliodráma

A továbbképzés szó hallatán lelki szemeink előtt megjelenik a jól ismert, korántsem vonzó - ám sokszor igen hasznos - szereposztás: az aktív előadó és a passzív hallgatóság. Ha őszinték vagyunk magunkhoz, be kell vallanunk: oktatással, tanítással foglalkozó emberként még jól is esik olykor a hallgató szerepébe bújni. Igazi élményt azonban elsősorban az jelent nekünk, ha van valaki, aki fel tud minket rázni ebből az állapotból. Tanulni felnőttként is könnyebb ezen a manapság olyan divatos, interaktív módon - a gesztusok, mozdulatok, hangok, a játék már-már elfeledett nyelvén.

Egy ilyen továbbképző nap után, az új utak, lehetőségek megtapasztalásával valóban új lendületet kaphatunk, s nem csupán ismereteket, hanem átélt élményeket is rejt az együttlét. A Dél-Pest Megyei Evangélikus Egyházmegye katechetikai műhelye által szervezett napokon legalábbis már megszokhattuk, hogy hitoktatók és lelkészek egyaránt új ötletekkel gazdagodva, erőt nyerve térhetünk haza.

Katechetikai felelősünk, Sándor Éva szervezésében február első szombatján egy egész napot tölthettünk együtt Pilisen, belekóstolva a bibliodráma világába. Az alkalomhoz Koczor Tamás áhítata adta meg az alaphangot. Előadóink és "aktivizálóink" Muntag Ildikó és Falvay Dóra voltak. Mindketten szakavatott ismerői és gyakorlói is a műfajnak.

Sajnálatos módon mi, egyházi emberek, gyülekezeti tagok igen keveset tudunk a bibliodrámáról, bár működnek csoportok, sőt megalakult a Magyar Bibliodráma Egyesület, és néhány könyv is megjelent már e tárgykörben az utóbbi időben.

Jó lenne, ha többen megismerhetnék - legalább egy kóstoló erejéig - ezt a módszert és látásmódot, mely nemcsak az értelmet, hanem valamennyi érzéket is bevonja a bibliai történet megismerésébe, segít a Biblia és önmagunk, életvezetésünk, döntéseink mozgatórugói közötti kapcsolatok felismerésében vagy újrafelismerésében.

Érdemes kipróbálni ezt a hullámokat keltő élményt, és magunkkal vinni néhány ötletet a bibliodráma széles eszköztárából.

Túri Krisztina