Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 7 - Az Agendaszerkesztő és Liturgiai Bizottság közleménye

A hét témája

Az Agendaszerkesztő és Liturgiai Bizottság közleménye

A félreértések tisztázása, a főbb hibák javítása

Az új istentiszteleti rend 2005 adventjében történő bevezetése olyan határidő, amelyet a Liturgiai Bizottság önmaga számára tűzött ki. Ez módosulhat a munka készültségi fokától, a gyülekezetek felkészítésének sikerétől és a visszajelzésekben felvetett, előre nem látható tennivalók mennyiségétől függően.

Döntést hoztunk arról, hogy az első próbafázis után körülbelül fél év múlva lehetőséget adunk az önként jelentkező gyülekezeteknek a tapasztalatok alapján kijavított próbarend használatára. Csak ezen második lépcső után - szintén körülbelül egy év múlva - készülhet el a hivatalos Agenda.

A bizottság döntött arról is, hogy néhány "vagylagosság" - szögletes zárójellel jelzett kihagyható rész, rubrikában megjelölt rövidítési vagy betoldási lehetőség - teszi rugalmasabbá majd a rendeket, így azok könnyebben igazíthatók majd a különböző adottságú gyülekezetek igényeihez.

(Bence Gábor szövegezése)

Egyházunk püspökeinek állásfoglalása az új liturgiát

gyakorló "próbagyülekezetek" felé

  1. A bizottság - látva jelenlegi Agendánk istentiszteleti rendtartásbeli hiányait (például iskola- és óvodaszentelés, zászlómegáldás, keresztény és nem keresztény közötti esküvő, elváltak esketése) - arra vállalkozott, hogy a kor igényeit szolgáló liturgikus rendeket pótolja. Közben nyilvánvalóvá vált imádságos kincsünk gazdagításának szükségessége is.
  1. A liturgikus munka nyomán felmerült annak lehetősége és időszerű kívánalma, hogy általános istentiszteleti rendünket kettős vonatkozásban felülvizsgáljuk.

a) Legyen a Magyarországi Evangélikus Egyház istentiszteleti rendje a világ evangélikusságának liturgiájához s ezzel egyidejűleg az eredeti lutheri istentisztelethez illeszkedő (igazodó).

b) Legyen a Magyarországi Evangélikus Egyház istentiszteleti rendje ökumenikus liturgikai hagyományokat magába gyűjtő, gyülekezeteink számára gazdagabb liturgikus tradíciót felkínáló.

c) Ezek a szempontok a biblicitás, az igeszerűség és az egyházunk tanításához való hűség igényeinek figyelembevételével nyertek megfogalmazást.

A "nyers" próbaszövegek és rendek több mint tíz gyülekezetben kerültek kísérletképpen bemutatásra, abban a reményben, hogy visszhangot keltenek, és a további együttgondolkodás jegyében segítik munkánkat.

  1. Meggyőződésünk, hogy csak azt a liturgiát szabad bevezetni és használni a Magyarországi Evangélikus Egyházban, amellyel a lelkész, a kántor, sőt a gyülekezetek is "Lélek szerint" azonosulni tudnak. Természetes, hogy az új istentiszteleti liturgia bevezetésének kettős feltételétől nem szabad eltekinteni:

a) Jól meg kell ismerni az új rend változatait, az indokokat, amelyek a változás alapját szolgálják, s magát a rendet - lehetőleg mind a négyet - ki kell próbálni.

b) Az istentiszteleti rendek és változások ismeretének birtokában szükséges a gyülekezettel, a presbitériummal megbeszélni azok jövőbeli használatát és a bevezetés időbeli lehetőségeit.

  1. Az istentiszteleti rend fontos teológiai és liturgikai elemeket hordoz, amelyek a keresztény liturgia elmaradhatatlan részei. Mégis igaz, hogy ezt kényszerzubbonyként senkire sem adhatjuk rá, és az istentisztelet rendje nem cél önmagában, hanem eszköz Isten országának építésében és a gyülekezet lelki életének erősítésében.
  2. A fentieket a próbaszövegek ismerete alapján kívántuk hangsúlyossá tenni. Kérjük a lelkészeket, kántorokat és gyülekezeteket, kísérjék imádságos szeretettel az Agendaszerkesztő és Liturgiai Bizottság nehéz és olykor hálátlannak tűnő munkáját.

Minden további lépésünkről szeretnénk időben tájékoztatást adni.

  1. január

Testvéri szeretettel:

Gáncs Péter

püspök

  1. Szebik Imre

elnök-püspök

Ittzés János

püspök