Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 8 - Istentisztelet - ifjúsági rendezésben

Egyházunk egy-két hete

Istentisztelet - ifjúsági rendezésben

Az ifjúság
A budapesti Deák téri ifjúság februári istentiszteletén különleges élményben lehetett részük a résztvevőknek. Egyrészt Gáncs Péter püspök "debütált" az ifjúsági istentisztelet keretei között, másrészt a győri Szela együttes is közreműködött az alkalmon, amelyen a farsangi álarc képéből kiindulva a szerepjátszás, az identitáskeresés kérdése került a középpontba.

A Deák téri fiatalok által öt éve életre hívott, havonta egyszer megrendezett istentiszteleti alkalom igazi csapatmunka eredménye. Különlegessége abban áll, hogy az alkalmak minden egyes motívumát - az új liturgia elemeinek kidolgozásától a felcsendülő énekekig - a fiatalok állítják össze. Az istentiszteletek keretét évente más-más témák adják: a szintén az ifjúság által meghívott vendég lelkészek prédikáltak már - többek között - a lélek gyümölcsei, kiemelkedő költőink Isten-képe, természeti-földrajzi formák (például völgy, tenger, sivatag) kapcsán. Ez évben az igehirdetések egy-egy népszokást járnak körül.

Az istentiszteletek felfrissített liturgiájában a már kissé megcsontosodott, ősi elemek újra életre kelnek, s közérthetően szólalnak meg az ifjúság tolmácsolásában. A vállalkozó kedvű fiatalok közül mindenki kedve, tehetsége szerint kap feladatot. Ki a témához kapcsolódó, közösen kiválasztott zsoltárt vagy meditációt olvas fel, ki közbenjáró vagy bűnvalló imádságot ír, más a gyónást vezeti, hitvallást mond, vagy a békeüdvözletet hirdeti. Minden alkalom után apró ajándékot kapnak a résztvevők, mely az istentisztelet fő gondolatára emlékeztet; ezek kellő számban való elkészítése a csapat kreatív tagjaitól kíván nem kevés találékonyágot.

Mindezek mellett aki pusztán "csak" eljön, az is kézzelfoghatóan tapasztalja, hogy helye és szerepe van az istentiszteleti közösségben: a békeüdvözletet követő kézfogásokban, az úrvacsorai körben - ahol mindenki maga adja társának Jézus testét és vérét -, a gitárral és fuvolával kísért ifjúsági dalok lelkes megszólaltatásában. Ettől válhatnak (s reményeink szerint válnak is) ezek az együttlétek - az apró bakik és fésületlenségek ellenére - erőt és valódi közösséget adó, Istennel való találkozásokká.

Krug Emília