Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 8 - Testvéri segítségnyújtás

Keresztutak

Testvéri segítségnyújtás

Az anyaországi evangélikus testvérek segítségére vár egy nemrégiben alakult gyülekezet a Székelyföld központjában, Csíkszeredán.

A székelyföldi evangélikus misszió központjaként is működő közösség lelkipásztora a környező települések magyar evangélikus híveit is nyájába gyűjtötte, istentiszteleteket tart - Csíkszeredán kívül - Gyergyószentmiklóson, Székelyudvarhelyen és Kézdivásárhelyen is. A megalakulással egy időben a gyülekezet templom és lelkészlakás építését is célul tűzte ki, hogy otthonra leljen mind a közösség, mind annak választott lelkésze.

A helyi városi tanács által kiutalt telken először a rajta álló, romba dőlt épület helyrehozatalába fogtak kinti hittestvéreink. Isten segítségével, valamint háromévi szorgalmas munkával mára sikerült felépíteniük a parókiát és kialakítaniuk egy szép imatermet, ahol - a templom elkészültéig - az istentiszteleteket tartják. Az említett két helyiségnek helyet adó épületszárnyhoz csatlakozóan - a Lutheránus Világszövetség és az Illyés Közalapítvány támogatásával - a templomot is felépítette a gyülekezet. Már csak a tető alatt lévő, nyílászárókkal ellátott épület belső befejezése és berendezése (így például az oltár, a szószék, a padok megvásárlása) van hátra. Saját anyagi erő híján ehhez szeretné kérni a honi evangélikus hívek segítségét a kicsiny erdélyi evangélikus közösség.

Egyházunk országos elnöksége úgy határozott, hogy böjt első vasárnapjának (február 29.) offertóriumát a csíkszeredai magyar evangélikusok templomának befejezéséhez ajánlja fel.

Erről a döntésről egyébként valamennyi magyarországi gyülekezet külön levélben is értesítést kapott. A lelkész testvérek az egyházmegyei pénztáron keresztül juttathatják el az offertóriumot az országos pénztárhoz.

Adja Isten, hogy sokak szívében ébredjen felelősség határon túli magyar evangélikus testvéreink sorsa iránt!

K. D.