Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 8 - Vitára kész(tető) jelentés az óvoda- és iskolabezárásokról

e-világ

Vitára kész(tető) jelentés az óvoda- és iskolabezárásokról

Az Országgyűlés Oktatási és Tudományos Bizottsága február 11-i ülésén egyhangúlag általános vitára alkalmasnak találta az óvoda- és iskolabezárásokat vizsgáló eseti testület jelentését. A jelentéshez kapcsolódó országgyűlési határozati javaslatról később dönt a grémium.

Az eseti bizottság az 1989-től eltelt időszakban történt óvoda- és iskolabezárások, -átszervezések, -összevonások lehetséges okait vizsgálta. A Jauernik István (MSZP) és Lezsák Sándor (MDF) által irányított bizottság tavaly év végén olyan jelentést fogadott el, amely külön-külön tartalmazza az ellenzéki és a kormánypárti oldal véleményét.

Lezsák Sándor arra hívta fel a figyelmet, hogy mintegy 1500 olyan település van, ahol az óvodák, iskolák ki vannak téve a bezárás veszélyének. Egyúttal hatmilliárdos alap létrehozását szorgalmazta.

Jauernik István úgy vélekedett: alapvető probléma nincs, s a jogi szabályozás is megfelelő. Értékelése szerint a vizsgált időszak tanulsága, hogy nem csupán bezárások voltak, hanem sok új iskola is épült. "Az önkormányzati fenntartású intézmények száma csökkent, az egyházi, alapítványi és magániskoláké nőtt" - vonta meg a mérleget a szocialista képviselő, hozzátéve: óriási létszámú intézmények nem jöttek létre, a tanulócsoportokban pedig csökkent a gyermekek létszáma.

(MTI)